Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Ellepték a külföldiek Magyarországot: vendégmunkások tízezrei dolgoznak már a hazai cégeknél


Már több mint 80 ezer külföldi állampolgárságú alkalmazott dolgozik Magyarországon. Új trend, hogy egyre nagyobb az EU-n kívüli munkavállalók aránya. Ez annak köszönhető, hogy számos unión kívüli országból könnyebbé vált munkaerőt behozni – írja a Portfólió.hu.

Fotó: Csomor Ádám / Index

2022-ben az előző évihez képest a külföldi állampolgárságú alkalmazottak száma hazánkban 14%-kal, 81 ezer főre nőtt – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kiadványából.

A NÖVEKEDÉSHEZ A LEGNAGYOBB MÉRTÉKBEN AZ UKRÁN MUNKAVÁLLALÓK JÁRULTAK HOZZÁ, AKIK EGY ÉV ALATT 5200 FŐVEL, 24%-KAL LETTEK TÖBBEN, ÖSSZEFÜGGÉSÉBEN A HÁBORÚ HATÁSAIVAL.

2022 második felében egy kisebb átrendeződés is történt az állampolgárságok tekintetében: míg az ukrán alkalmazottak számának 2021 második negyedéve óta tartó növekedése lelassult, így a külföldi alkalmazottakon belüli arányuk kevéssel csökkent, addig néhány unión kívüli országból (pl. Fülöp-szigetek, India) érkező munkavállalóké nőtt.

A Magyarországon működő cégek részéről egyre nagyobb az igény a külföldi munkaerőre

– mondta a Portfolio-nak Nógrádi József, a Trenkwalder kereskedelmi igazgatója. Még karácsony előtt pár nappal is hoztak munkavállalókat, mert akkora volt rájuk az igény. A szakember szerint havi szinten 500-1000 fő között lehet most az érkezők száma.

A TELJES VERSENYPIAC ÉRDEKLŐDIK A KÜLFÖLDI MUNKAERŐ IRÁNT. LEGINKÁBB AZOK A CÉGEK, AMELYEKET NAGYON MEGVISELT, NETÁN AKADÁLYOZOTT MÁR A MŰKÖDÉSÉBEN A MUNKAERŐHIÁNY.

Ezek jellemzően globális cégek, illetve azok, ahol jóval magasabb ütemben kellett volna felépíteni a munkaerőállományt, mint ahogy az sikerült. Leginkább az autóipari, az élelmiszeripari cégek, a fémipar, a műanyag- és gumiipar, illetve az elektronikai összeszerelőgyárak igénylik a külföldi munkaerőt.

További részleteket a Portfolió.hu cikkében olvashatnak.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük