Közzétette - Kategória - Egyéb

Elkezdődött a kísérlet: szélnek eresztenek 2 milliárd génmódosított szúnyogot, ez az oka


Az Egyesült Államokban kezdik tesztelni azt az elméletet, amitől a szúnyogok által terjesztett betegségek visszaesését várják a szakértők – a hvg.hu.

Fotó: morzsafarm.hu

Az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal (United States Environmental Protection Agency, EPA) engedélyezte, hogy az Oxitec nevű brit biotechnológiai cég génmódosított szúnyogok százmillióit engedje szabadjára az Egyesült Államok két államában, Floridában és Kaliforniában – írja a Gizmodo.

Az Oxitec által kifejlesztett, OX5034 kódnevű hím szúnyogok az Aedes aegypti fajból származnak; ez a faj számos betegség, köztük a zika, a dengue és a sárgaláz hírhedt hordozója.

A rovarokat úgy módosították, hogy terméketlen utódokat hozzanak létre, így csökkentve a helyi populációkat és a szúnyogok által terjesztett betegségek kockázatát. (A szúnyogok közül csak a nőstények csípnek és szívják az emberek vérét.)

A módosított rovarok az Oxitec szerint nem jelentenek veszélyt az emberre. A programot ennek ellenére már többen bírálták: egyesek csoportok úgy vélik, hogy a megváltoztatott szúnyogok ismeretlen környezeti vagy egészségügyi kockázatot jelenthetnek.

Az Oxitec korábban is szabadon engedett ilyen szúnyogokat, de akkor kevesebbet. Most kétmilliárdot fognak.

/hvg.hu/