Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Elkészült a nagy csokimikulásteszt – Mutatjuk, milyen hiányosságokat talált a fogyasztóvédelem


Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) akkreditált élelmiszer- és vegyipari laborja évente ellenőrzi, hogy a fogyasztók a valóságnak megfelelő tájékoztatást kapnak-e a csokimikulások összetételéről.

Fotó: Shutterstock

Az idén tizenhét tej- és három étcsokoládéból készült mikulást vizsgált a labor, és mindössze egynek a csomagolásán nem jelezték a felhasznált növényi zsiradékot. Az összes zsírtartalom terméken feltüntetett mennyiségét is ellenőrizték, ezzel kapcsolatos hibát nem találtak.  Az előírások szerint egy termék akkor nevezhető csokoládénak, ha zsírtartalma csak kakaóvajból áll, vagy ha mennyiségének legfeljebb huszadrészét teszik ki az egyéb engedélyezett növényi zsírok, például a pálmaolaj vagy shea vaj. Utóbbi esetben a „kakaóvajhoz adott növényi zsírokat tartalmaz” szövegnek kell szerepelnie a címkén, csomagoláson.

A rendszeres ellenőrzéseknek köszönhetően a csokimikulások évente ismétlődő vizsgálata hosszú ideje nem tárt fel súlyos kifogásolnivalót. A most mulasztáson ért termék a téves tájékoztatás kijavítása után árusítható. A júliustól hatályos új szabályok alapján a fogyasztóvédelem felszólította a forgalmazót a szükséges intézkedések megtételére. Ha a vállalkozás ennek ellenére sem lép, hatósági eljárást indítanak vele szemben

— mondta Schanda Tamás, az ITM parlamenti és stratégiai államtitkára.