Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Elkészült a Korrupcióellenes Munkacsoport éves jelentése, így áll most a korrupció Magyarországon


Szimbolikus jelentőségűnek tartja az Integritás Hatóság elnöke, hogy a civil és kormányzati tagokból álló Korrupcióellenes Munkacsoport elfogadta első éves jelentését, és a korrupció visszaszorítása érdekében előremutató javaslatokat is tett mindkét oldal támogatásával. A három hónap alatt, megfeszített munkával készült jelentést a kormánynak nyújtják be.

„Mérföldkőnek tartom a hazai korrupcióellenes küzdelemben mind a jelentés létrejöttét, mind azt, hogy az állami és civil oldal képviselői konstruktívan tudtak a közös célért együtt dolgozni és olyan javaslatokat megfogalmazni, amelyek mögött egyetértés van abban, milyen lépésekkel lehet a korrupció visszaszorítását elérni”, értékelte a testület tevékenységét a közlemény szerint Biró Ferenc, az Integritás Hatóság és a Korrupcióellenes Munkacsoport elnöke. „Köszönet illeti őket munkájukért, hiszen ez a munkatempó minden féltől különleges erőfeszítést igényelt”.

„A munka nem áll meg, néhány héten belül a munkacsoport újra asztalhoz ül, és összeállítja a 2023-as munkatervét. A folyamatos működésnek köszönhetően remélhetőleg további érdemi, konszenzusos javaslatok fognak születni, amelyek várhatóan nagyban hozzájárulnak a közélet tisztaságához és a korrupció visszaszorításához”, tette hozzá dr. Várady Szilvia, a Munkacsoport civil alelnöke.

Az első, 2022-ről szóló jelentés elkészülésének törvényi határideje 2023. március 15. A Korrupcióellenes Munkacsoport tavaly decemberben tartotta meg alakuló ülését. A gyors előkészítés érdekében öt, folyamatosan működő almunkacsoportot hoztak létre, amelyek területei: közbeszerzés, uniós és nemzeti támogatási programok, közadatok nyilvánossága és transzparencia, büntetőjogi, büntetőeljárási, valamint ügyrendi és monitoring.

A Munkacsoport március 13-i ülésén tartott szavazáson a dokumentumot elfogadták. Mindkét oldal támogatásával több ajánlást is sikerült megfogalmazni a 2022-es év és az azt megelőző időszak jogszabályi környezetének leírása mellett.

Ezek közül az egyik legfontosabb az edukáció: a korrupció elleni fellépés elképzelhetetlen az erkölcsi alapok, a hivatásrendi értékek folyamatos erősítése, az állampolgári aktivitás, a bizalom megteremtése, valamint az egyéni felelősségvállalás tudatosítása nélkül. A testület ezért szorgalmazza az összeférhetetlenségről, valamint a korrupció megelőzéséről szóló iránymutatások, kampányok, tréningek, konferenciák létrejöttét, amelyek a gazdasági szereplőket és a társadalom egészét célozzák meg, többek között a közbeszerzési eljárásokban résztvevőket is (pl. ügyintézők, közszféra munkatársai).

A Munkacsoportban olyan előremutató konszenzusos felvetések is születtek, mint például a vagyongyarapodási vizsgálat alkalmazási körének bővítése, a vesztegetés, befolyással üzérkedés bűncselekmények elkövetésének gyanúja esetére is. Az almunkacsoportokban a civil tagok által előadott minden javaslatot mérlegeltek: voltak, amelyek több munkát, hosszabb vizsgálatot igényelnek az állami szerveken belül, így ezek várhatóan a 2023-as munkatervbe kerülnek be.

A Korrupcióellenes Munkacsoport a jogszabály szerint a jelentést a kormánynak nyújtja be, amely az abban foglalt javaslatokat két hónapon belül, soron kívül megvitatja. Ha valamelyik javaslatot nem hajtja végre, döntésének indokairól tájékoztatja a Munkacsoport elnökét. A dokumentum teljes terjedelmében a kormany.hu-n lesz elérhető.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük