Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Elképesztően sok diák bukott meg idén: több ezer elsősnek kellett évet ismételnie az általános iskolákban


A mostani, június 15-én zárult tanévben majdnem ötezer elsős évismétlőként ült az iskolapadban – tudta meg a Népszava.

Emelkedett az évfolyamismétlők aránya az általános iskolák első évfolyamain a 2022/2023-as tanévben, arányuk 5,2 százalék volt az elsősök körében – közölte a Népszava a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataira hivatkozva.

A KSH adatai szerint a 2022/2023-as tanévben 94 342 gyermek járt első osztályba, az 5,2 százalékuk mintegy 4906 főt tesz ki, vagyis a mostani, június 15-én zárult tanévben majdnem ötezer elsős évismétlőként ült az iskolapadban – olvasható a Népszavában.

Az adatok szerint az általános iskolában az évismétlők aránya idén is az első évfolyamon volt a legmagasabb, a többi évfolyamon 0,7 és 2,3 százalék között volt.

Az elsősök körében kimagaslóan magas bukási arány a lap szerint összefüggésbe hozható a kormány 2020 januárjától bevezetett intézkedésével,

a hatévesek kötelező beiskolázásával is, ami alól csak egy bürokratikus eljárás során lehet felmentést kapni.

A szülők és az óvodapedagógusok már nem dönthetnek arról, hogy egy hatéves gyermek érett-e az iskola megkezdésére, vagy pedig inkább jobb-e, ha egy évig még az óvodában marad.

A tankötelezettség megkezdésének egy évvel történő elhalasztását már csak az Oktatási Hivatalnál kezdeményezheti a szülő, amihez saját indoklást kell írnia és egyéb, a kérelem jogosságát alátámasztó dokumentumokat is magának kell beszereznie.

A Népszava azt írja, hogy egyes szakértők már korábban arra figyelmeztettek, hogy az intézkedés miatt sok kisgyermek éretlenül kerülhet be az iskolába, ami nemcsak a teljesítményére lehet hatással, hosszabb távon nagyobb eséllyel alakulhatnak ki náluk beilleszkedési, tanulási és magatartási problémák.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük