Közzétette - Kategória - Egészség- és életmód tippek - Házi praktikák

Elképesztően hatékony a magyar fejlesztésű maszk

Bármilyen meglepő, lassan egy éve hogy a mindennapjaink részévé vált a maszkviselés. A piacon a tavalyi esztendő óta sorra jelennek meg a különböző mintájú és kialakítású arctakarók.

Csősz Botond // Demokrata magazin

Ezek persze többnyire a dizájnra mennek rá, nem a funkcionalitásra, ellenben egy új magyar fejlesztéssel. Egy hazai termék került ki ugyanis nemrég a piacra, melye egyedi vírusszűrővel van ellátva.

A védőeszközt a WHO ajánlása szerinti, Covid–19-járvány elleni maszkként is hitelesítették.

A maszkot gyártó cég, KC Struktur Kft. eredetileg teljesen más profilú vállalkozás lett volna, ablak- és ajtórendszereket készítettek volna, illetve óceánjárókra terveztek hanggátló tolóajtókat. Azonban mindezt a járvány miatt kénytelenek voltak elengedni a cég vezetői, ekkore született meg a maszkgyártás ötlete. – írja a Demokrata.

Csősz Botond formatervező azt mondja, eleinte magukat és családjukat akarták megbízható védelemmel ellátni: 3D nyomtatóval puha maszkot készítettek, de nem volt elég kényelmes. Apránként alakítva találták meg a legjobb formát, hogy hosszú ideig zavartalanul hordható legyen. A megfelelő anyag kiválasztása is időbe telt, végül egy rugalmas, bőrbarát, magas hőfokon is sterilizálható, szilikonszerű, de annál sokkal erősebb anyag mellett döntöttek.

A terv bevált, és a magyar maszk egyre népszerűbbé vált. Ha valakinek kételyei lennének a hatékonyságot illetően, ne legyenek. Egy független laborvizsgálat ugyanis megállapította, hogy az új találmány 99,9%-os hatékonysággal óv meg minket a vírustól.