Közzétette - Kategória - Külföldi hírek

Elképesztő pénz ömlik Ukrajnába: 10 500 milliárd forintnál jár már a nyújtott segélyek összege


Vlagyimir Putyin ukrajnai háborúja ritkán látott egységet szült a Nyugaton: eddig soha nem látott egységben érkezik a segítség. A G7-ek kormányai, az EU-tagállamok és intézményei által nyújtott segélyek összege jelenleg 29 milliárd dollárt (több mint 10 500 milliárd forintot) tesz ki.

(Borítókép: Bucsai lakosok élelmiszercsomagokat kapnak 2022. április 3-án. Fotó: Mykhaylo Palinchak / SOPA Images / LightRocket / Getty Images)

Az EU-tagállamok, az EU Tanácsa és Bizottsága, valamint az Európai Beruházási Bank együttesen voltak eddig a legbőkezűbbek – összesen több mint 12 milliárd eurót (több mint 4 500 milliárd forintot) ajánlottak fel az ukrán kormánynak április 23-ig.

Az Egyesült Államok sem volt rest Kijev segítségére sietni: eddig mintegy 11 milliárd dollárt ajánlott fel (több mint 4 000 milliárd forintot), és ez a szám akár 33 milliárd dollárra (több mint 12 000 milliárd forintra) is felszökhet, ha a kongresszus jóváhagyja a Fehér Ház legutóbbi segélykérelmét.

WASHINGTON NOMINÁLISAN KIFEJEZVE MÁR RÉGÓTA UKRAJNA FŐSZPONZORA.

Az Egyesült Államok 2014-től, amikor Oroszország először szállta meg Kelet-Ukrajnát és egyoldalúan annektálta a Krím félszigetet, 2021-ig több mint 2,5 milliárd dollár biztonsági támogatást nyújtott Kijevnek. Idén már több mint 4 milliárd dollár katonai segélyt vállaltak Amerikában. Ez több, mint bármelyik európai uniós vagy G7-ország vállalása. Sőt, az amerikaiak majdnem annyit vállaltak, mint a másik négy vezető ország – Lengyelország, Németország, Nagy-Britannia és Kanada – együttvéve.

A kelet-európai országok kenterbe verik az amerikaiakat

Ha az adatokat az országok gazdaságához mérten vizsgáljuk, akkor Amerika kötelezettségvállalása elhalványul a kelet-európai országok vállalásai mellett. A GDP százalékában kifejezve Észtország volt a legadakozóbb. A többi kelet-európai ország is – köztük Lettország, Lengyelország, Szlovákia és Litvánia – a GDP-jük 0,2 százalékától 0,7 százalékáig segítettek. Az Economist számítása alapján viszont Amerika hozzájárulása így csak 0,05 százalékra rúg.

Azért a számításoknak és az adatoknak vannak korlátai:

  • nem veszi figyelembe a magánadományokat vagy a nemzetközi szervezeteknek nyújtott kormányzati támogatásokat;
  • nem veszi figyelembe, hogy az országok a menekültek befogadására mennyit költöttek;
  • számtalan ország már nem nyilatkozik nyilvánosan arról, hogy mit küld Ukrajnába.

Az adatokból azonban egyértelműen kiderül, hogy a Nyugat jelentős mennyiségű pénzügyi, humanitárius és katonai segélyt gyűjtött össze Ukrajna számára, ezzel is segítve őket.

/index.hu/