Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Elképesztő drágulás várható a Balatonon


A szálláshelyek ára is tovább emelkedik a magyar tengeren, akad olyan szálloda, ahol 30 százalékkal többe kerülhet egy szoba idén, mint tavaly, de a legdurvább drágulás a magánszállások esetében következhet be. Ezeknél akár 40 százalékos emelkedés is előfordulhat. Az átlagos drágulás is 18 százalékos lehet.

Horváth Péter, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója szerint a 2019-es csúcsnál is jobb lehet a belföldi turizmus idei szezonja, de komoly áremelkedésekre számíthatunk. Míg tavaly az áremelkedés leginkább a forint gyengülésének volt köszönhető, addig idén az energiaárak, infláció, növekvő munkaerőköltségek is felverik az árakat.

AZ EDDIGI ADATOK ALAPJÁN MÁR 40 SZÁZALÉKKAL NÖVEKEDETT AZ ELŐFOGLALÁSOK SZÁMA A TAVALYI IDŐARÁNYOS FOGLALÁSOKHOZ KÉPEST A SZÁLLÁS.HU OLDALON.

Ez természetesen nem feltétlenül jelenti, hogy ennyivel jobb lesz a szezon, hanem inkább azt, hogy hamarabb kezdték el az emberek megtervezni, leszervezni a nyaralásukat.

De csak nyár zárultával, a leutazott foglalások összehasonlításával kapunk pontos képet arról, hogy ténylegesen nőtt-e a vendégek száma, illetve hogyan alakult pontosan a vendégéjszakák száma.

A nyárral kapcsolatban még nem kaptunk olyan visszajelzést, hogy telt ház lenne, illetve nem is mindenki teszi foglalhatóvá még a teljes nyári kapacitását, a húsvéti hosszú hétvégére viszont már kaptunk olyan visszajelzést Zalakarosról, az egyik partnerünktől, hogy nincs több kapacitása az ünnepi hosszú hétvégére – mondta a Pénzcentrum megkeresésére Kelemen Lili, a Szállás.hu marketingmenedzsere.

Mindenképp emelkednek az árak

Az is kiderült, a nyári foglalások harmada a Balaton térségébe szól, ahol átlagosan 13 ezer forint egy főnek egy éjszaka, ami 4,9%-os drágulást jelent a tavalyi árakhoz képest.

Meglátásom szerint nem lesz egységes változás a szállásárakban idén nyáron a Balaton partján. Egyes kategóriák esetében várhatóan maradnak a tavalyihoz hasonló árak, például a magán- és egyéb szálláshelyek körében korántsem biztos, hogy mindenki fog emelni. Sokan egyébként a korábbi években már a forint-euró árfolyamhoz kötötték az áraikat, még ha nem is hivatalosan. A szolgáltatóknál valószínűleg készülnek már a különféle számítások, amelyek megmutatják, hol van az a szint, ahol még megtérül a kiadás, és mekkora összeggel érdemes vagy szükséges még emelni az árakat

–  mondta el a Pénzcentrumnak a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke, Fekete Tamás .

Fekete azt is elárulta, hogy biztosan lesz drágulás mindenhol, de nagy kérdés, mekkora mértékben. Vannak olyan szálláshelyek is szerinte, amelyek dinamikus árazással dolgoznak, és elsősorban a kereslet határozza meg az árak szintjét. Tehát nem mindegy, hányan foglalnak ezekre a szálláshelyekre.

AZT IS KIEMELTE, HOGY VANNAK OLYAN SZÁLLÁSHELYEK, AKIK MÁR EMELTEK ÁRAIKON, ÍGY EZEK NEM DRÁGULNAK, MÍG MÁSHOL AKÁR 30 SZÁZALÉKOS IS LEHET A DRÁGULÁS.

Dr. Mörk László, a Magánszállásadók Országos Szövetségének elnöke szerint nem lesz ritka a 30, de akár a 40 százalékos áremelés sem a magánszállások esetében, oda a várakozások szerint még nem tértek vissza a turisták, legalábbis a foglalási roham még nem indult el: csak reménykedni tudnak, hogy a 2019-es számokhoz odaérnek – írja a lap.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük