Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Elindult az ingyenes állami tanfolyam, 61 886 ember ülhet le a gépe elé és vághat bele az informatikába


Két héttel a lehetőség meghirdetése után elindult a nyolc hét alatt teljesíthető, informatikai alapismereteket oktató online képzés, melynek elvégzői később komolyabb tanfolyamokból is válogathatnak, az ígéret szerint szintén 100 százalékos állami támogatás mellett.

Miután hétfőn az Index megírta, hogy szerinte ki járhat jól az állami informatikai képzéssel, az Innovációs és Technológiai Minisztérium sajtóközleményben ismertette álláspontját. A tájékoztatásból az online tanfolyam pénzügyi vonatkozásai mellett az is kiderül, hogy az oktatásra 61 886-an regisztráltak.

A hétfőn elindult képzés két hónapja alatt – heti 10-30 órányi tanulással – a résztvevők

  • elsajátíthatják a Windows operációs rendszer használatára vonatkozó elméleti és gyakorlati ismereteket;
  • megtanulhatják a hálózati eszközökkel és protokollokról kapcsolatos alapfogalmakat;
  • megismerhetik a különféle fejlesztési módszertani elemeket, a fejlesztésben részt vevő személyek feladatait és felelősségi köreit;
  • tisztába kerülnek a Git verziókövető rendszer működésével;
  • illetve elsajátíthatják a HTML, a CSS és JavaScript alapjait.

Az online oktatási platformra tapasztalataink szerint hétfőn rendben be lehetett jelentkezni, a rendszer egyértelmű navigáció mellett zökkenőmentesen működik.

A tanfolyam résztvevői az általuk esetlegesen ismert részeket átugorhatják, ilyen esetben elég az is, ha a tudásfelmérő tesztet legalább 60 százalákos eredménnyel kitöltik – a platform ilyenkor teljesítettnek veszi az adott részt. Mivel a tesztek többször is kitölthetők, elméleti lehetőség van a csalásra, csak éppen nincs semmi értelme: a munkaerőpiacon, főleg az informatikában, úgysem a tanúsítványt kéri majd senki, hanem az ember tudására kíváncsiak. A tudást a tanfolyam résztvevői videós prezentációk követése során sajátíthatják el.

A kurzus végén esedékes záróvizsga sikeres teljesítése az egyik feltétele annak, hogy a résztvevők 100 százalékos állami támogatással tanulhassanak tovább a programban elérhető informatikai képzések egyikén.

Korábbi összeállításunkban több olyan ingyenes vagy nagyon olcsón hozzáférhető weboldalt, szolgáltatást is mutattunk, mellyel az abszolút kezdő szintről egészen komolyan el lehet sajátítani a kódolást. A listát itt találja.

/hvg.hu/