Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Elindult az eperszezon: nagyot drágult a magyarok egyik kedvenc gyümölcse


Az AKI PÁIR adatai szerint a Budapesti Nagybani Piacon a hazai eper (szamóca) termelői ára a 15–20. hetek átlagában 7 százalékkal emelkedett (2618 Ft/kg) az elmúlt év azonos időszakának átlagárához képest.

A hazai eper az idén 3800 forint/kilogramm termelői áron lépett a Budapesti Nagybani Piacra a 15. héten, ugyanakkor a szezonhoz közeledve – az előző évek trendjeinek megfelelően – a 20. héten már csak 1800 Ft/kg volt az eper, 20 százalékkal drágább, mint az előző év azonos időszakában, viszont 20 százalékkal olcsóbb, mint egy héttel korábban.

A 20. héten a Görögországból importált eper leggyakoribb bruttó ára a Budapesti Nagybani Piacon 1600 Ft/kg volt. 60 százalékkal drágább, mint egy évvel ezelőtt és 18 százalékkal drágább, mint egy héttel korábban.

A spanyol Szamóca és Bogyós Gyümölcsök Termelőinek és Exportőreinek Szövetsége (Freshuelva) szerint az idény felénél a szamócatermés 30 százalékkal volt kevesebb, mint az előző szezon azonos időszakában. Ugyanakkor a termelők szerint az idény nyújtható, és kompenzálható a kora tavasszal elvesztett termésmennyiség. Olaszországban a kedvezőtlen időjárás miatt alacsonyabb hozamra és terméskiesésre számítanak a termelők. Görögország pedig április 21-ig 51,8 ezer tonna (+21,9 százalék az előző szezon azonos időszakához képest) szamócát exportált, a szezon végére (június első napjaira) a görög szamócaexport új rekordot érhet el – írja elemzésében az Agrárközgazdasági Intézet (AKI).

Hozzáteszik, hogy Lengyelországban május elején talajmenti fagy volt több termesztő régióban, ami hatással van a szamóca idei szezonjára. Szakértők szerint, ahol nem takarták az állományokat, ott nagyobb veszteségek is keletkezhettek. Németországban a hűvös márciusi időjárás miatt egy héttel később kezdődött a hidegfóliás szamóca betakarítása. A németországi nagybani piacokon a 19. héten a szamócát magasabb áron kínálták, mint egy évvel korábban:

  • a németországi szamóca nagykereskedelmi ára 47 százalékkal 6,04 EUR/kg-ra,
  • a belgiumi szamóca ára 62 százalékkal 6,51 EUR/kg-ra,
  • a görögországi 36 százalékkal 3,95 EUR/kg-ra,
  • az olaszországi 63 százalékkal 4,33 EUR/kg-ra,
  • a hollandiai 49 százalékkal 5,91 EUR-kb emelkedett,
  • míg a spanyolországi termék ára csökkent, 16 százalékkal 2,96 EUR/kg-ra.

Az Európai Bizottság adatai szerint a szamóca átlagára 2023 áprilisában magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában – emelik ki.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük