Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Elindult a rendszer, indul a kötelező üvegvisszaváltás: megjelentek az első re-palackok a boltokban


Magyarországon 2024. január 1-jétől jelentős változások léptek életbe az italcsomagolások, különösen a műanyag, fém- és üve palackok, dobozok visszaváltását illetően. Az új jogszabályi rendelkezések értelmében a gyártóknak fel kell tüntetniük a visszaváltás lehetőségét az italcsomagolásokon. Ahogy erről korábban írtunk, a visszaváltó automaták már minden nagyobb boltban ott vannak, de a visszaváltható flakonok még nem érkeztek meg a korábbi készletek kipörgetése miatt. A napokban azonban megjelentek az első ilyen termékek – írja a metropol.hu.

Fotó: Metropol

Megjelentek az első visszaváltható palackok

Az első speciális visszaváltható jelzéssel ellátott palackok a napokban jelentek meg a boltok polcain. Ezeket a termékeket már sok környezettudatos vásárló várta. Ezen árukra a kereskedők kötelesek 50 forintos visszaváltási díjat felszámítani. Ezt – ahogy láthatjuk – jól láthatóan fel is tüntetik a termék árcímkéjén, így mind az üvegen, mind az alatta lévő leírásban jól látható, melyik a visszaváltható termék. Ezt az összeget a vásárló a visszaváltáskor több formában is visszakaphatja. Akár egy levásárolható utalvány formájában is, ha visszaviszik a palackot az üzletbe. Emellett lehetőség nyílik arra is, hogy a visszaváltási díjat közvetlenül a vásárló bankszámlájára utalják vagy jótékony célra felajánlják.

Minden nagyobb boltban lehet majd visszaváltani

Az új rendelet értelmében a kötelezően visszaváltandó termékek vásárlási ára magában foglalja a visszaváltási díjat, melyet minden esetben külön feltüntetnek az üzletek polcain. A 400 négyzetméternél nagyobb élelmiszerüzleteknek kötelező visszaváltó automatákat biztosítani. Emellett az ezer főnél népesebb településeken is szükséges visszaváltó automatákat üzemeltetni. Ezek az intézkedések összességében 4-5000 visszaváltó pontot eredményeznek.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük