Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Elindult a népszámlálás, mely a jövőnket is befolyásolhatja – 200 ezres bírságot kaphat, aki nem akar válaszolni


A tízévente ismétlődő népszámlálás hazánk legnagyobb, egyben legjelentősebb statisztikai célú adatgyűjtése, amelynek eredményei nélkülözhetetlenek például a lakáskörülményekkel és az energiahatékonysággal kapcsolatos döntések előkészítéséhez is. Gyorstalpaló.„Feleljünk, egymásért!” – ez a mottója az idei népszámlálásnak. Nem hiába, hiszen a népszámlálás során olyasmikről kapunk képet, mint hazánk népességének nagysága, demográfiai jellemzői és egészségi állapota, iskolázottsága, foglalkoztatottsága, nemzetiségi és vallási összetétele, és nem utolsó sorban élet- és lakáskörülményei. Az adatszolgáltatás közös társadalmi érdekünk, közös ügyünk, hiszen

a népszámlálásból kinyert adatok mindannyiunk mindennapjait, jövőjét befolyásoló szociális és gazdasági döntések, helyi fejlesztések alapjául szolgálnak majd.

Nélkülözhetetlenek például a lakáskörülményekkel és az energiahatékonysággal kapcsolatos döntések előkészítéséhez, de segítik a vállalkozásokat is, amelyek az eredmények ismeretében biztosabban tervezhetik például egy új üzlet megnyitását, vagy a helyi szolgáltatásaik bővítését. A népszámlálás adatai képet adnak az egyes társadalmi csoportokról, például a fogyatékossággal élőkről, de a nemzetiségi és a vallási közösségekről is.

Kiknek kell részt venniük a népszámlálásban?

Minden magyar állampolgárnak, az adott háztartás minden egyes tagjának, aki a népszámlálás kezdő időpontjában, vagyis 2022. október 1-jén Magyarországon él. Azoknak a magyar állampolgároknak is ki kell tölteniük a kérdőívet, akik átmenetileg, 12 hónapnál rövidebb ideig külföldön tartózkodnak, és azoknak a külföldi állampolgároknak is, akik legalább 3 hónapja Magyarországon tartózkodnak.

A válaszadás a népszámlálásról szóló, 2018. évi CI. törvény értelmében kötelező.

Sikerességéhez mindenki közreműködésére szükség van, hiszen csak akkor lehet sikeres az adatgyűjtés, ha mindenki részt vesz benne, azaz kitölti a kérdőívet. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tízévente fél órát kér mindenkitől: ennyi ideig tart nagyjából egy két-háromfős háztartásnak kitölteni egy lakás- és annyi személyi kérdőívet, ahányan a lakásban életvitelszerűen élnek.

Mikor és hogyan lehet eleget tenni válaszadási kötelezettségünknek?

Szeptember utolsó napjaiban a KSH minden magyarországi lakcímre postai felkérőlevelet küld. Ez nem névre szólóan érkezik a postaládába, a címzésben csak a ház címe szerepel. Annak érdekében, hogy a felkérőlevél az összes háztartásba eljusson, a KSH arra kér mindenkit, hogy még a népszámlálás előtt gondoskodjon arról, hogy háza falán, a kerítésén látható legyen a házszám, hiszen ezzel megkönnyítik a felkérőleveleket kézbesítők munkáját. Nagyon fontos, hogy a felkérőlevelet mindenki őrizze meg. A levélben a népszámlálásról szóló hasznos információk mellett egy 12 jegyű belépési kód is található, aminek segítségével minden háztartás önállóan, interneten keresztül ki tudja tölteni a népszámlálási kérdőíveket a népszámlálás honlapján www.nepszamlalas2022.hu.

Online október 1. és 16. között lehet válaszolni a kérdésekre.

Ezután, vagyis október 17. és november 20. között számlálóbiztosok keresik fel azokat a háztartásokat, amelyek tagjai online nem tettek eleget kötelezettségüknek. A biztosok tableteken rögzítik a lakosság válaszait, amelyeket szigorú adatvédelmi és statisztikai jogszabályok betartásával védenek. A számlálóbiztosok titoktartási nyilatkozat aláírásával vállalják, hogy a kapott válaszokat, illetve a tudomásukra jutott egyéb információkat bizalmasan kezelik, azokat más személynek nem adják át. Azok, akik az említett két lehetőséggel nem éltek, november 21. és 28. között a település jegyzőjénél tehetnek eleget adatszolgáltatási kötelezettségüknek.

A népszámlálás során feltett kérdések többek között az iskolai végzettségről, a foglalkozásról, a családi viszonyokról és a lakáskörülményekről is szólni fognak. Ezekre a kérdésekre mindenkinek kötelező válaszolnia, de a nemzetiségi hovatartozásra, anyanyelvre, idegennyelvtudásra, egészségi állapotra, fogyatékosságra vonatkozó kérdések kivételt képeznek. Minden kérdőívet névvel ellátva kell majd kitölteni.

Nyereményjátékkal motiválja a KSH a kérdőívkitöltést

Mindazok, akik október 16-ig online kitöltik a népszámlálási kérdőívet, nyereményjátékban vehetnek részt, amelynek keretében az online kitöltési időszak alatt

naponta öt, egyenként 100 ezer forint értékű ajándékutalványt sorsolnak ki a kitöltők között.

Fontos, hogy a kitöltés végeztével kapott kitöltést igazoló kódot mindenki őrizze meg, mert azzal igazolható, hogy valóban megtörtént az online válaszadás, ki lettek töltve a kérdőívek.

Újdonságok a 2011-es népszámláláshoz képest

Az első hazai népszámlálást 1869-ben tartották, és a valamivel több mint 150 éve alatt a gyűjtött adatok témakörei csak kismértékben változtak. Ennek oka, hogy az adatok hosszú távon is összehasonlíthatók legyenek, mivel ez teszi lehetővé a társadalmi változások, trendek megfigyelését, lehetőség szerinti előrejelzését. Ennek ellenére persze az elmúlt tíz évben is rengeteget változott a világ, így a kérdőív olyan újdonságokat is tartalmaz a korábbihoz képest, mint digitális jártasság, internethasználat; energiahatékonyság.

Érdekesség, hogy ez lesz az első olyan népszámlálás, amelynek végrehajtása teljesen elektronikusan történik. A 2011-es népszámlálás során mintegy 37 ezer számlálóbiztos vett részt a népszámlálás lebonyolításában. Arra számítanak, idén többen választják az online válaszadási lehetőséget, így előreláthatóan elegendő lesz 28 ezer számlálóbiztos. Az első eredmények 2023 tavaszán lesznek elérhetők, a részletes adatok publikálása pedig 2023 őszén várható.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük