Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Elindult a kukorica betakarítása

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Jó minőségű, de a vártnál kevesebb lesz idén a csemegekukorica termés, a korai fajtákat már el is kezdték betakarítani. Hajdúsági gazdák szerint a vetéskor kevés volt a csapadék, később pedig hirtelen esett sok eső, ami nem tett jót a kukoricának. A várható termésmennyiség így is elérheti az 500 ezer tonnát. A csemegekukorica jelentős részét konzervipari és mélyfagyasztó vállalatok dolgozzák fel – hangzott el az M1 Híradójában.

Magyarországon 30 ezer hektáron termelnek idén csemegekukoricát, több mint harmadát Hajdú-Bihar megyében. Az agrárkamra helyi alelnöke azt mondta: a nyár elején még rekordévre, hektáronként mintegy 20 tonna termésre számítottak. A későn és hirtelen esett nagy mennyiségű csapadék miatt most átlagos év lehet az idei. Hektáronként 15 tonna csemegekukoricát tudnak betakarítani a hajdúsági gazdák.

Az elmúlt években 4-500 ezer tonna csemegekukoricát takarítottak be az országban. A termény kétharmadából általában konzerv készül, a többiből gyorsfagyasztott termék.

A nyíregyházi üzemben főleg szabolcsi és hajdúsági kukoricát dolgoznak fel, három műszakban, sokszor hétvégente is. A termelési igazgató azt mondta: az eddig betakarított kukorica jó minőségű, de drágább.

Az egész szezon minőségéről még nem tudok nyilatkozni, azt viszont hozzá kell tegyem, a tavalyihoz képest 10 százalékkal emelkedett a nyersanyagár” – mondta Róka Attila, a EKO Konzervipari Kft. termelési igazgatója.