Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Elindult a kis falvak vállalkozásainak újraindulását segítő program


Már beadhatók a pályázatok a vállalkozások a Magyar falu vállalkozás-újraindítási programban. A szabad vállalkozási zónákban vagy 5000 fő alatti településeken működő mikrovállalkozások összesen 25 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a program első körében – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztost elmondta:

A Magyar Falu Programmal összhangban nyíló új pályázati lehetőségnek köszönhetően a kistelepüléseken élő lakosság egyre szélesebb körét tudjuk támogatni. Kiemelt célunk, hogy minden falusi ember életminősége javuljon, melynek érdekében a harmadik éve tartó Magyar Falu Program eddig tisztán hazai forrásból gazdálkodó 600 milliárd forintos költségvetése most először európai uniós forrásokkal is kiegészül.” Az összesen 25 milliárd forint keretösszegű Magyar falu vállalkozás-újraindítási programra 2021. április 30-tól lehet pályázatot benyújtani. A 2-10 MILLIÓ FORINT KÖZÖTTI VISSZA NEM TÉRÍTENDŐ TÁMOGATÁSRA AZ 5000 FŐ ALATTI TELEPÜLÉSEKEN VAGY SZABAD VÁLLALKOZÁSI ZÓNÁKBAN MŰKÖDŐ MIKROVÁLLALKOZÁSOK PÁLYÁZHATNAK.A támogatás formája vissza nem térítendő támogatás, a támogatás intenzitása maximum 70 százalék. Vagyis minden 100 forint beruházásnál 70 forintot átvállal az állam. A lehívható előleg mértéke 25 százalék.

Magyarország nem Budapest határában ér véget, hanem ott kezdődik igazán. Éppen ezért indítottuk útjára a kifejezetten kistelepülési vállalkozásoknak szóló Magyar Falu Vállalkozás-újraindítási Programot, amely több szempontból is rendkívüli, hiszen a legkisebb hazai településeken, kisvállalkozások pályázhatnak a megerősödésüket szolgáló, 2-10 millió forint közötti támogatásra”– hangsúlyozta György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár.

Hozzátette, a kormány célja, hogy a magyar vállalkozásokat megerősítve indítsa újra a gazdaságot. A támogatható tevékenységek körét a mikrovállalkozások igényei szerint határozták meg,

A TÁMOGATÁS ÚJ ESZKÖZÖK, GÉPEK BESZERZÉSÉRE, VALAMINT INGATLANBERUHÁZÁS MEGVALÓSÍTÁSÁRA, PÉLDÁUL ÜZLETEK VAGY MŰHELYEK ÉPÍTÉSÉRE, BŐVÍTÉSÉRE, KORSZERŰSÍTÉSÉRE ÉS ÁTALAKÍTÁSÁRA FORDÍTHATÓ.

Részlegesen támogatható a munkavégzéshez szükséges feltételek megteremtésére, valamint gyártási licenc és know-how, illetve immateriális javak beszerzése és az információs technológia-fejlesztése is.
A magyar vállalkozások megerősödésének egyik záloga a tanulás, ezért részlegesen elszámolható a képzés igénybevétele is. Emellett a pályázatban szintén részlegesen elszámolható bérköltség, sőt a projekt-előkészítés és projektmenedzsment tevékenység is.

A PÁLYÁZÓ VÁLLALKOZÁSOKNAK MINIMUM 1 LEZÁRT ÜZLETI ÉVVEL KELL RENDELKEZNIÜK ÉS ÁLLOMÁNYI LÉTSZÁMUK MINIMUM 1 FŐ LEHET.
A további részleteket a felhívás tartalmazza, amely a https://www.palyazat.gov.hu oldalon érhető el.