Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Elfogyott a hatóság türelme, már a dübörgő kipufogóval közlekedőket is bírságolja a rendőrség


Decibelmérés alapján bírságolnak a rendőrök, és szigorú műszaki vizsgára küldik a túl hangos motorkerékpárokat.

(Kép: police.hu)

A rendőr teljesen normális volt, azonnal elővett egy gyári csomagolású, profi mérőeszközt, mindent elmagyarázott, közben mosolygott, és szerencsére nem vonta ki azonnal a motort a forgalomból

– így hangzik egy minap megbírságolt motoros „élménybeszámolója”, amit a Hegylakók tett közzé.

Az újságnak egy másik olvasó is levelet küldött ugyanebben az ügyben, azt kérve, hogy segítsenek tisztázni, tényleg feljelentik-e, illetve hatósági műszakira küldik-e a motorosokat a mátrai rendőrök.

Futótűzként terjed az igazoltatások híre

A cikkünk bevezetőjében említett levélíróval most az történt, hogy rengeteg motorossal együtt őt is igazoltatták a Mátrában. Részlet a leveléből:

A Mátrában igazoltattak a rendőrök (és egy csomó másik motorost is). Nekem minden rendben volt, full gyári a Kawa, de mögöttem valami kínai dobos gépre már írták is a papírt. Ha jól tudom, eddig csak figyelmeztettek a Mátrában. (…) Most mérték a decibelt, kapták is a feljelentéseket sorba.

A szemtanú arra kíváncsi, hogy vajon egyszeri rendőrségi akció történhetett-e, vagy ezentúl kizárólag gyári kipufogó dobbal lehet felmotorozni a Mátrába.

A hangnyomás-mérésről

A mátrai eseményekkel kapcsolatban a Hegylakók megkereste a Heves megyei rendőrséget, de egyelőre választ még nem kaptak az aktuális akcióikról.

A válasz megérkezéséig rendőrök Cribmoto.hu oldalon közzé tett beszámolója alapján elmondjuk, hogy a rendőrség a motorosok igazoltatásakor főként a két leggyakoribb hibaforrást, az abroncsot és a kipufogót ellenőrzi, és igyekszik motoros rendőröket bevetni az akciókba, mert tapasztalataik szerint jobban fogadják a motorosok, ha ők állítják meg őket. 

Néhány decibeles túllépést azonban nem bírságoltak, különösen akkor nem, ha gyári a kipufogó, és csak az idők folyamán veszített hangtompító képességéből.

Elfogyott a türelem

Amúgy a közösségi médiában a motoros és a mátrai csoportokban leírtak alapján úgy tűnik, hogy valóban elfogyott a rendőrség türelme, és feljelentik, illetve úgynevezett „közeltéri mérés” alapján műszaki vizsgára küldik a túl hangos motorokat. 

Legalábbis erre utal egy motoros zárt csoportba írt feljegyzése és videója, aminek lényegét ide másoljuk:

„Na az van, hogy a Mátrában úgy tűnik túl hangos voltam, és egy gyors, nagyjából öt perces rendőri beavatkozás következtében majd küldik a papírt és a motor szigorított vizsgára megy, és természetesen majd jön mellé egy szép kis bírság is.
Amúgy a rendőr teljesen normális volt, azonnal elővett egy gyári csomagolású, profi mérőeszközt, mindent elmagyarázott, közben mosolygott, és szerencsére nem vonta ki azonnal a motort a forgalomból, de jelezte, hogy mindent nézzek át, mielőtt a vizsgára megy a motor, mert a legapróbb eltérés is azonnali bukta.”

A pórul járt dübörgő szerint a bírság legalább 50 ezer forint lesz, amire rájön a szigorított vizsga költsége, de érdekelné, mégis, hogy mennek manapság ezek a dolgok.

A Hegylakók szerint a nagy robajjal közlekedő motorkerékpárosok valóban nagyobb szigorra készülhetnek, mint egy hagyományos műszakin, de nem érdemes túlmisztifikálni a dolgot.

EGYSZERŰEN ANNYIT VÁRNAK EL AZ ILYEN MŰSZAKI VIZSGÁN, HOGY NE LEGYEN HIBÁS, HIÁNYOS ÉS ÁTÉPÍTETT A MOTOR. 

Vagyis ha nincs rajta kínai LED-index és borzalmas kipufogó, továbbá jók a gumik, a csapágyak, nem lóg a lánc, és amúgy nagyjából gyári állapotú a gép, akkor nincs mitől tartaniuk.

Rendszeres lett a méricskélés

Sokszor, sok helyen mérik itthon a motorok zajszintjét, de eddig minden motoros arról számolt be, hogy csak figyelmeztették őket, ha valami nem stimmelt a kipufogóval.

Mostantól azonban úgy tűnik, hogy a Mátrában nagyobb szigort vezettek be, és nem tűrik tovább a 110 decibelt meghaladó hangerejű motorkerékpárokat.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Don`t copy text!
%d bloggers like this: