Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Életveszélyesen autózunk az infláció miatt: nagyot csökkent a gumiabroncsok iránti kereslet


Még mindig nem állt vissza a korábbi szintre az európai abroncspiac, az eladások szinte mindegyik piaci szegmensben csökkentek, egyedül a személyautókra szánt gumiabroncsok esetében nem, ám az is csak a téli időjárásnak köszönhető – írja közleményében a Magyar Gumiabroncs Szövetség.

Az Európai Gumiabroncs-, és Gumigyártók Szövetsége (ETRMA) a napokban tette közzé tagjainak 2023 negyedik negyedévére vonatkozó értékesítési adatait, amelyek a csereként vásárolt, tehát nem az autógyáraknak értékesített abroncsok adatait összesítik. Eszerint az eladások minden piaci szegmensben csökkentek, kivéve a személyautókra szánt gumiabroncsok piacát, ahol a téli időjárás körülmények megnövelték a négyévszakos és a téli gumiabroncsok iránti keresletet.

Az ETRMA közleménye szerint az európai gyártók az egész évet tekintve valamennyi termékkategóriában negatív tendenciákról számoltak be 2022-hez képest. A visszaesésben leginkább érintett szegmensek a mezőgazdasági csereabroncsok voltak (-30 százalék), amit a teherautó-, és buszabroncsok (-17 százalék), a motorkerékpár- (-11 százalék) és a személyautó abroncsok (-8 százalék) piaca követett.

„A legfrissebb számok megerősítik a 2022 júniusa óta megfigyelhető negatív tendenciákat” – közölte az adatok kapcsán Adam McCarthy, az ETRMA főtitkára. Hozzátette, mindez a kereslet csökkenésének köszönhető, amit a nyersanyagok, az energia és a bérköltségek inflációs költségszintemelkedése okoz, és nem tesz jót a keresletnek az sem, hogy a kereskedők leépítik a korábban felhalmozott készleteket, vagyis kevesebbet rendelnek a gyártóktól, amíg a raktárkészlet nem csökken a korábbi szintre.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük