Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Életmentő lehet a fűtőeszközök ellenőriztetése


A fűtési szezon kezdete miatt fontos a fűtőberendezések, a kémények ellenőrzése, illetve megfelelő szén-monoxid-érzékelő beszerzése.

Többféle fűtési rendszer közül választhatunk, egy dolog azonban mindegyikre igaz: rendszeresen törődni kell vele.

2016 óta a kémények ellenőrzése ingyenes és kötelező is. Ez az elsőként elvégzendő és legfontosabb teendő, ugyanis a nem megfelelő állapotú kémény növeli a szénmonoxid mérgezés esélyét. Ez leginkább azokban a lakásokban fontos, ahol nyáron pihen a rendszer; ez alól a kombinált cirkófűtés kivétel, mert az ilyen típusú rendszernél a melegvíz szolgáltatás miatt a kémény nyáron is használatban van, de természetesen akkor is ellenőriztetnünk kell a kéményünket, ha ilyen típusú a fűtésünk.

Ha gázkonvektorunk van, a kazánra is kell figyelni, a vizsgálatot érdemes szakszervízzel megcsináltatni. A gázvezetékeket és az ehhez kapcsolódó berendezések vizsgálatát viszont már törvény szabályozza, ami annyit jelent, hogy csak az erre jogosult személy végezheti el. Ha ez nem teljesül, akár ki is kapcsolhatják ingatlanunkat a rendszerből.
 

Mi az, amit mi tehetünk?

 1. Elsőként: tartsuk tisztán a radiátorokat. Egy olyan radiátor, amelynek bordái között áll a por, kevésbé hatékony.
 2. Légtelenítsük a fűtési rendszert! Ha alul meleg, de felül hideg a radiátorunk, egész biztos, hogy ez vele a baj. Régebbi típusú radiátornál szakembert kell hívnunk, de az újabb készülékek rendelkeznek szeleppel, mellyel megoldható a levegősödés problémája.
 3. A fűtési rendszer másik, alapvetően fontos eleme a víznyomás. Zárt rendszer esetén ezt a nyomásmérőn ellenőrizhetjük, ennek 1-2 bar közötti értéket kell mutatnia. Ha ennél kevesebb, akkor rá kell tölteni, ha magasabb, akkor érdemes szerelővel megnézetni az okot.
 4. Nyílt rendszernél a vízszintet kell ellenőrizni, hogy a tágulási tartályban legyen elég víz, mert annak hiánya esetén levegő kerülhet a rendszerbe.
 5. Ellenőriztessük a nyílászáróink szigetelését – anyagilag nagyon kedvezőtlen, ha ezek rossz állapota miatt egész télen az utcát fűtjük.
 6. Végül: tanácsos beszereltetni egy jó minőségű szén-monoxid vészjelzőt. Számtalan módszerrel spórolhatunk a téli fűtésen – ez ne legyen köztük, mivel adott esetben akár életmentő is lehet.

  Mi az, amit érdemes szakemberre bízni?
   

  • A fűtőberendezés állapotának felmérését, a rendszerhez kapcsolódó csövek, vezetékek ellenőrzését.
  • A hőcserélő állapotának vizsgálatát.
  • Az égő tisztítását.
  • A hőátadó felületek tisztítását.
  • A füstgáz mérését, a huzat ellenőrzését.
  • A tömörségi vizsgálatot.


  Mit kockáztatunk, ha elhanyagoljuk a fűtésrendszerünket?
   

  • Még ha rendeltetésszerűen is használjuk a fűtőberendezést, annak alkatrészei idővel elkopnak vagy beszennyeződnek – ennek ellenőrzése és cseréje szakember feladata. Ha nem vizsgáltatjuk meg rendszeresen, baleset- és életveszély alakulhat ki otthonunkban.
  • A rendszeres karbantartás hiánya pénztárcánkat is egyre jobban meg fogja terhelni. Egy rossz állapotú készülék nem csak veszélyes, de sokba is kerül: csökkent hatásfoka miatt kevesebb hőt termel, így évről évre egyre többet és többet kell majd fizetnünk a fűtésért, s az is előfordulhat, hogy még így sem sikerült úgy kifűtenünk a lakást, mint az előző években.
  • Az elhanyagolt fűtőrendszer akár életveszélybe is sodorhatja családunkat. A szén-monoxidot nem véletlenül nevezik csendes gyilkosnak – színtelen, szagtalan, csak a fellépő rosszullét figyelmeztet a veszélyre. A tünetek ráadásul nagyon hasonlítanak egy átlagos rosszullétre: kezdetben fejfájás, hányás, aluszékonyság jelentkezik. Mire olyan súlyossá válik a helyzet, hogy gyanút fognánk, sokszor már késő.

  Az E.ON Otthonangyal Parázs teljes körű szolgáltatása leveszi a terhet a vállunkról – a minősített szakemberek által végzett rendszeres gázkészülék karbantartás véget vethet annak a bizonytalan érzésnek, mely sok családban üti fel a fejét minden télen: vajon elég biztonságos-e a fűtési rendszerünk?

  /csaladinet.hu/