Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Életbe lépett a kormány üzemanyagár-korlátozása: mától nem lehet magasabb 480 forintnál


Mától legfeljebb 480 forintért lehet az üzemanyagkutakon kínálni a 95-ös oktánszámú benzint és a gázolajat. A kutak számára nincs kibúvó, legfeljebb a tevékenység teljes felfüggesztése.

Fotó: portfólio

A csütörtökön napközben a kormány bejelentette, késő este a Magyar Közlönyben a kormány ki is hirdette az üzemanyagárakra bevezetendő felső limittel kapcsolatos rendeletét, majd a hétvégén kiderült az is, hogy az üzemanyagtöltő állomások milyen részletes szabályok szerint működhetnek a különleges időszak alatt.

Nyilvánvaló ugyanis, hogy a hatósági ársapka miatt a benzinkutakon többféle „trükközés” is előfordulhatna, ezért a kiskapukat igyekszik lezárni a szombaton megjelent rendelet, jelesül:

  • Ha az adott kúton a rendelet hatálybalépését megelőző három hónapban forgalmazták az ársapkával érintett (a 95-ös benzin és az alap gázolaj) termékeket, akkor kötelesek ezeket továbbra is forgalmazni.
  • A rendeletben leszögezik, hogy ha a benzinkúton az ársapkával érintett termékekből nem értékesítettek három hónappal ezelőtt sem, akkor a prémium üzemanyagot is 480 forintos áron kell biztosítaniuk.
  • Ha az ársapkával érintett üzemanyagot nem tudják biztosítani 7 napon belül nyitvatartási időben összesen 48 órán keresztül, akkor üzemszünetet kell hirdetni, vagyis be kell zárnia a kútnak. Erről 24 órán belül kötelező jelentést küldeniük a NAV-nak.
  • Az üzemanyagtöltő állomás az üzemeltető szokásos nyitvatartási ideje szerinti nyitvatartási idejénél rövidebb nyitvatartási időt nem alkalmazhat.

Ma reggelre a Shell 480-ra, a Mol és az OMV a 479,99-re változtatta a totemoszlopok számait.

/www.portfolio.hu/