Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Eldőlt, megszavazta a parlament – Orbán Viktor fizetése 1,5 millióról 3,5 millióra nő


A kormányfő ezután ugyanúgy bruttó 3,5 millió forintot fog keresni, mint az Országgyűlés elnöke, Kövér László. Mostantól a miniszterek, a miniszterelnök politikai igazgatója, az államtitkárok, a kormánybiztosok, a miniszterelnöki biztosok és a miniszterelnöki megbízottak fizetéséről is maga Orbán Viktor dönt.

Budapest, 2017. december 12.
Orbán Viktor miniszterelnök (k) és Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelõs miniszterelnök-helyettes szavaz az Európai Parlament Soros-terv végrehajtásáról szóló határozatával szemben címû határozati javaslatról az Országgyûlés plenáris ülésén 2017. december 12-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

A parlament június 14-én hétfőn sürgőséggel megvitatta, másnap pedig 133 igennel, 51 nemmel meg is szavazta azt a 61 oldalas salátatörvényt, amivel „összehangolt védelmi tevékenység” bevezetése mellett Orbán Viktor fizetését is megemelték. Az „egyes törvényeknek a honvédelemmel, a gazdaságfejlesztéssel, valamint a kormányzati igazgatással összefüggő módosításáról” címet viselő törvényjavaslat szerint a kormányfő ezután ugyanúgy bruttó 3,5 millió forintot fog keresni, mint az Országgyűlés elnöke, Kövér László.

Orbán Viktor eddig havi bruttó 1,5 millió forintot kapott miniszterelnöki megbízatása után, és havi bruttó 1,3 millió forintra volt jogosult képviselői alapfizetés jogcímén. Eddigi összesen 2,8 milliós jövedelme így most 4,8 millióra emelkedik.

Az eddigi szabályozás szerint a kormány tagjai, az államtitkárok vagy épp a kormánybiztosok fizetését törvény határozta meg úgy, hogy a fizetésük nem haladhatta meg a Központi Statisztikai Hivatal által meghatározott havi átlagos bruttó kereset tízszeresét.

A most megszavazottak szerint viszont a miniszterek, a miniszterelnök politikai igazgatója, az államtitkárok, a kormánybiztosok, a miniszterelnöki biztosok és a miniszterelnöki megbízottak fizetéséről is maga Orbán Viktor dönt.

A jövőben nem alkalmazandó a politikai felsővezetőkre, a kormánybiztosokra és a miniszterelnöki biztosokra az illetmény, illetve a díjazás felső határára vonatkozó rendelkezés, mivel az illetmény és a díjazás mértékét a miniszterelnök határozza meg.