Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Eladná otthoni használt cikkeit? Ezt ne mulassza el, különben keményen megbüntetheti a NAV


Sokan élnek abban a hitben, hogy ha magánszemélyként használt cikket adnak el, nincsen semmilyen adminisztratív kötelezettségük, de ez tévedés: bizonylatot kell adnod és nyilvántartást is kell vezetned arról, milyen holmiktól szabadultál meg– írja a Divany,hu.

Egy alapvetően csalásokra specializált Facebook-oldalon jelent meg meglepett poszt egy magyartól, aki használt játékot eladva azzal szembesült, hogy személyes átvételkor vevője NAV-ellenőri igazoványt húzott elő a zsebéből, és a bizonylatot, illetve az elmúlt időszakban eladott használt termékeinek listáját kérte tőle. Ha neked is újdonság, hogy így kellene adminisztrálnod a kinőtt gyerekruhák és a sosem használt szobabicikli eladását, olvass tovább!

A legtöbben annyit jegyeznek meg a használt cikkek eladásával kapcsolatosan hogy évi 600 ezer forintos bevételig nem kell adózniuk az ilyen típusú tevékenység után. Ez igaz is, ugyanakkor más típusú kötelezettségeik vannak.

Ha csak egyetlen használt terméket adsz is el, akkor is ki kell állítanod róla bizonylatot, be kell vezetned az eladás tényét egy nyilvántartásba – ha pedig a 600 ezres határt átlépi a bevételed, be kell vallanod azt a NAV-nak.

A bizonylatnak persze nem kell olyannak lennie, mint amilyet az üzletek adnak, elég, ha saját kézzel, szabad szövegben a következőket rögzíted:

  • eladott termék megnevezése, sorozatszáma vagy leírása,
  • az eladó neve, címe, adószáma – és ha nem az eladó állítja ki a bizonylatot, akkor az azt készítő ember ugyanilyen adatai is,
  • az adás-vétel időpontja és a bevétel összege,
  • az eladott termék nyilvántartásban rögzítésének időpontja,
  • minden további, adózáshoz szükséges adat.

Mindezt a papírboltokban kapható bevélteli pénztárbizonylaton is leírhatod.

AZ ELADOTT HOLMIK NYILVÁNTARTÁSÁBA IS A FENTI ADATOKAT KELL BEVINNI, AZT FOLYAMATOSAN, IDŐRENDBEN SZÜKSÉGES VEZETNI, HOGY ELLENŐRIZHETŐ LEGYEN. A BIZONYLATOKAT ÉS A NYILVÁNTARTÁSODAT HAT ÉVIG MEG IS KELL ŐRIZNED, MÉG AZ ELRONTOTT VÁLTOZATOKAT IS.

Végül fontos tisztázni, hogy a 600 ezres keret a bevételre vonatkozik, van azonban még egy szám: az összes jövedelmed a 200 ezres határ alatt kell, hogy maradjon ilyen ügyleteknél. A bevétel az az ár, amit kifizet a vevőd, ebből a költségeket – eredeti beszerzés ára, illetve az eladással kapcsolatos költségek – levonva kapod meg a jövedelmet. Akár a 200 ezres jövedelmet, akár a 600 ezres bevételt éred el hamarabb, be kell vallanod az így szerzett pénzt a NAV-nak.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük