Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Egyre veszélyesebb éjszaka vezetni – azonnali fellépést követelnek a fényszórók szabályozásában


A modern autók lámpái olyan erősen világítanak, hogy a sofőrök nagy többségét ez már zavarja.

A legtöbb autós szerint egyre jobban elvakítják az embert a fényszórók, ezért az autós csoportok azonnali kormányzati fellépést követelnek.

Egy új felmérés szerint sok járművezető úgy véli, hogy a mostani fényszórók balesetveszélyesek, olyan erős a fényük. Az idősebb autósok egy része emiatt már inkább kerüli az éjszakai vezetést. Az autós szervezetek sürgetik a brit kormányt, hogy tegyenek lépéseket a vakító fényszórók ellen, amelyek szerintük „veszélyt jelentenek a szembejövő járművezetőkre”, és növelik a balesetek kockázatát – írja a naphire.hu.

Egy felmérés szerint ötből négy sofőr panaszkodik a fényszórókra, a megkérdezettek 85 százaléka szerint egyre súlyosabb a probléma. A fényszórók azért tűnnek fényesebbnek a modern autókon, mert a hagyományos halogén izzók helyet LED-ekkel vannak felszerelve, amik intenzívebbek és fókuszáltabb fénysugarakat eredményeznek. S bár a LED javítja a járművezető látási viszonyait, az a többi közlekedő kárára válhat.

További problémát jelent, hogy sok autós rosszul állítja be a fényszóróit, illetve az is, hogy egyre több magasabb autó, terepjáró jár az utakon.

A kormány adatai szerint 2013 óta évente átlagosan 280 olyan ütközés történt Nagy-Britanniában, amelyben a vakító fényszórók közrejátszottak. Ebből évente hat olyan baleset volt, amelyben valaki életét vesztette.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük