Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Egyre többen maradnak fedél nélkül: ezrével árverezik el a lakóingatlanokat a végrehajtók


Közel 7500 ingatlant próbáltak meg kényszerértékesíteni tavaly április 30-tól a kilakoltatási moratórium kezdetéig, és mindössze 4037 esetben volt sikeres az árverés – tudta meg az Rtl.hu a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) adataiból.

A legmagasabb vételárajánlatok összértéke majdnem elérte a 32 milliárd forintot, azaz átlagosan csaknem 8 millió forintért értékesíthették az ingatlanokat.

Az adatok a lap szerint csökkenő ütemet mutatnak a korábbiakhoz képest: az árverési moratórium tavaly júniusi feloldása után 5 hónap alatt értékesítettek 64 milliárd forint értékű ingatlant, akkor összesen csaknem 6400 esetben ékezett érvényes vételárajánlat.

Magyarországon évente 3000 kilakoltatás történik, ami jellemzően a szegényebb településeken élőket érinti, akik az amúgy is értéktelen ingatlanjaik után nagyon kevés pénzt kapnak.

A lap idézi a Habitat for Humanity 2023-as jelentését, amely szerint a magas infláció jelentősen rontotta a családok helyzetét: a magyarországi lakosok 11,2 százalékának volt elmaradása a lakáshitelrészletek, a bérleti díjak vagy a rezsiköltségek fizetésében, míg az európai uniós átlag 8,9 százalék az Eurostat 2021-es adatai szerint.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük