Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Egyre több Ukrajnából érkező menekültet regisztrálnak a hazai munkaerőpiacon


Érezhetően nőtt a forgalom a hazai bankfiókok többségében az orosz–ukrán háború kitörése óta – derült ki a Világgazdaság banki körképéből. A pénzintézeteket annak kapcsán keresték meg, hogy a munkaerő-közvetítő cégek tájékoztatása szerint egyre több Ukrajnából érkező menekültet regisztrálnak a hazai munkaerőpiacon, nekik pedig értelemszerűen szükségük van itteni számlára is.

Illusztráció Fotó: Balázs Attila / MTI

A piacvezető OTP Bank több esetben tapasztalta, hogy a menekültek Magyarországon is nyitnak számlát, tájékoztatásuk az OTP hivatalos oldalának címlapján elérhető, ukrán és angol nyelvű részletes dokumentum segíti az érdeklődőket, illetve bizonyos fiókokban az anyanyelvükön is intézhetik ügyeiket.

A MAGYAR BANKHOLDING SZERINT VANNAK OLYAN TERÜLETEK AZ ORSZÁGBAN, AHOL MEGNŐTT A MUNKAERŐ-KÖZVETÍTŐK AKTIVITÁSA AZ UKRÁN MUNKAVÁLLALÓK KAPCSÁN, AZ ÉRINTETT BANKFIÓKOKBAN TÖBB SZÁMLÁT NYITNAK. 

A Raiffeisen Banknál elsősorban a határ közelében lévő, illetve egyes budapesti fiókokban érdeklődnek az ukrán menekültek a számlanyitási lehetőségekről. Az UniCredit Bank fiókhálózatában is érzékelhetően növekedett az ukrán állampolgárok által kezdeményezett számlanyitások száma, nagy többségüknek pedig már van magyarországi tartózkodási engedélye is. Az Erste Banknál a háború első heteiben nőtt a fiókok forgalma.

Mindennek kapcsán Mihályi Magdolna, a Jobtain HR Szolgáltató Kft. ügyvezetője a VG-nek megjegyezte, sokan hivatalos okmányok nélkül – a rendkívüli szabályoknak megfelelően, engedéllyel – lépnek át a határon. Ám nagy könnyebbség, hogy a kormányrendelet módosításának köszönhetően a humanitárius tartózkodási engedély megszerzésének adminisztrációs ideje jelentősen lerövidült a menedékjogot kérők számára.