Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Egyre több népszerű gyógyszerrel van baj: sorra jönnek a jó és rossz hírek a mellékhatásaikról


A szemaglutid nevű hatóanyagot tartalmazó, az elmúlt időszakban haltamas keresletnek örvendő súlycsökkentő gyógyszerek számos a cukorbetegséggel összefüggő rákmegbetegedés kockázatát enyhíthetik, miközben egyik hatóanyaguk növeli egy megvakulással fenyegető betegség esélyét. Mindkét lehetőségről az Egyesült Államok egyik orvosi folyóirata, az JAMA számolt be – írja az Mfor.hu

FORRÁS: DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP/CHRISTIN KLOSE

A pozitív mellékhatásról beszámoló cikk szerzői a kettes típusú cukorbetegségben szenvedők két csoportjának statisztikai adatait tekintették át. Az egyikbe az inzulint használók, a másikba a súlycsökkentő gyógyszereket fogyasztók kerültek. Nem kispályáztak: 1,6 millió páciens adatait vizsgálták, akiknél 2005 márciusa és 2018 novembere között diagnosztizálták a betegséget. Eredményül azt kapták, hogy 13-féle rákbetegség közül tíz esetén a gyógyszeres kezelés alatt állók kisebb valószínűséggel betegedtek meg, mint az inzulint alkalmazók. A megúszható fajták között volt a nyelőcsőrák, a vastagbélrák, az epehólyagrák és a vese rákos megbetegedései.

A rossz hír az, hogy ugyanezeknek a gyógyszereknek az egyik összetevője, a szemaglutide növeli a nem-arteritises elülső ischaemiás opticus neuropathia (NA-AION) néven ismert betegség veszélyét. Ez egy olyan rendellenesség, amelyben elzáródnak a szem látóidegét vérrel ellátó artériák. A történet vége a látás elvesztése lehet, miután a látóideg oxigénhiányossá válik és ezért károsodik.

Ez a rendelenesség az Egyesült Államokban a leggyakrabban előforduló látásidegi betegség, amelyet évente minden 100 ezer idősebb amerikai lakos közül tíznél diagnosztizálnak – derül ki az Amerikai Szemészek Akadémiájának adataiból.

A súlycsökkentő gyógyszerek és a szóban forgó szembetegség összefüggését az elmúlt hat évre visszatekintve 16 ezer Boston környékén élő betegnél vizsgálták. A cukorbetegek esetén a gyógyszert szedőknél alapesetben négy százalékkal nőtt a gyakorlatilag megvakulással járó kór kialakulásának kockázata. Azok esetén, akik elhízásuk miatt szedték a súlycsökkentőket, 7,6 százalékkal nőtt a NAION kialakulásának lehetősége. Ezt a kutatási eredmény még kontroll vizsgálatoknak kell megerősíteniük. (Via qz.com)


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük