Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Egyre többen nem jön ki a fizetésükből: 40 ezer forintos mínusszal zárja a hónapot egy átlagos magyar


A Bank360 elemzése szerint az elmúlt egy évben megint nőni kezdett a lakossági folyószámlahitel-állomány. Sokaknak folyamatosan mínuszban van a számlájuk, és ez elég sokba is kerül nekik.

Nyitókép: Pexels.com

Csaknem 40 ezer forintos mínusszal zárja a hónapot egy átlagos magyar, az elmúlt egy évben ismét nőni kezdett a lakossági folyószámlahitel-állomány – ez derül ki a Bank360 elemzéséből. Ez a hitelfajta kézenfekvő megoldás lehet, ha vésztartalékra van szükség, de drága mulatság folyamatosan mínuszban tartani a számlát.

A folyószámla-hitel az a hitel, amelyet a bankszámlák mellé igényelhetünk, és a bankok rendszerint meg is adják, ha a számlánkra rendszeresen érkezik jövedelem. Ez egy úgynevezett rulírozó hitel, vagyis

az ügyfél tetszőleges célra használhatja fel az összeget a keret erejéig, és olyan ütemben törleszti, ahogy neki megfelelő.

Havi törlesztőrészlet tehát nincs, viszont mivel a többség havonta kap fizetést vagy nyugdíjat, ezért havonta fizeti is a hitelt.

Az Magyar Nemzeti Bank adatai szerint nagyjából 6,7 millió elsődleges fizetési célú bankszámla van, amelyekre rendszeres jövedelem érkezik – ezekhez lehet folyószámlahitelt igényelni. A keret általában minimum egyhavi jövedelem, de ezt akár két-három havi jövedelemnek megfelelő összegre is növelhetik az ügyfél kérésére. A

nemzeti bank adataiból az ugyan nem derül ki, hogy ezt mennyi folyószámlához kérték, de az látszik, hogy a háztartások folyószámlahitel-állománya újabban 250 milliárd forint fölött stabilizálódott. Vagyis ekkora mínuszban vannak a bankszámlák a hónap végén összesen.

Ez pedig

egy átlagos bankszámlára vetítve csaknem 40 ezer forintos mínuszt jelent a hónap végén.

Nyilván a szórás elég jelentős: sokaknak nincs hitelkeretük, vagy nem is használják, mások pedig ennél jóval nagyobb tartozást görgetnek maguk előtt. A Bank360 szerint azonban az jól látható, hogy háztartások tömegénél válik deficitessé a hóvége.

A statisztikákból az is kiderül szerintük, hogy az olyan intézkedések, mint 2022 februárjában a 13. havi nyugdíj, az szja-visszatérítés vagy a fegyverpénz komoly mértékben csökkentették ezeket az állandósult adósságokat. Akkor hirtelen 30 milliárd forintnyi folyószámlahitel tűnt el, és sokkal több háztartás került legalább átmenetileg egyenesbe. Azóta viszont újra ugyanolyan mínuszban járnak a számlák, mint a másfél évvel ezelőtt.

Az elemzésben azt is kiemelik, hogy

azoknak igazán súlyos a pénzügyi helyzetük, akiknek folyamatosan mínuszban van a számlájuk. A hitelkeretük több havi jövedelmük, és hiába érkezik meg minden hónapban az újabb fizetés, az sem hozza pluszba az egyenlegüket.

Bár a folyószámlahitel kényelmes megoldás, jellemzően drága. 25 százalékos átlagos kamattal adják a bankok, de gyakoriak az ennél jóval magasabb, 35-40 százalékos kamatok, 40-50 százalék közötti THM-ek is.

Vagyis, ha valaki folyamatosan csak átlagosan 100 ezer forint mínuszban van, egy év alatt az is 40-50 ezer forintnyi kiadást jelent.

„Aki nem csak hébe-hóba csúszik mínuszba a folyószámláján, hanem rendszeresen nem jön ki a jövedelméből, annak érdemesebb ennél olcsóbb hitellel kiváltania ezt az adósságot, például egy személyi kölcsönnel, és megpróbálni ezután a bankszámlát pluszban tartani” – tanácsolja Herman Bernadett, a Bank360.hu vezető pénzügyi szakértője.

 


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük