Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Egyre több külföldi melós jön hazánkba, de ez még csak a kezdet, ősztől minden megváltozhat


Egyre több országból egyre több külföldi munkavállaló érkezik Magyarországra. Nincs elég hegesztő, targoncás, kamionsofőr, de egyszerűbb feladatokat ellátó betanított munkás sem. Így aztán jönnek a Fülöp-szigetekiek, indonézek, kazahok, indiaiak, kirgizek, mongolok. Elindultuk a 300 ezres szám felé a Magyarországon élő és dolgozó külföldi munkavállalók tekintetében. És még ki tudja, hol a vége.

Fotó: Waberer’s

A KSH friss adatai alapján egy év alatt 10%-kal nőtt a külföldi állampolgárok száma Magyarországon: 2023-ban már 226 ezer külföldi volt az országban, számol be az elemzésről a Portfolio. Az eredmény példátlan, hiszen ekkora számot még egyetlen korábbi évben sem mutatott ki a hivatal – tíz évvel ezelőtt még 140 ezer külföldi állampolgár volt hazánkban.

A KSH elemzése alapján az elmúlt tíz évben folyamatos növekedés volt tapasztalható a külföldiek számát tekintve, egyedül a 2021-es, pandémia alatti időszak jelentett kivételt. Mint kiderült, 2023 januárjában az ország népességének 2,3%-a volt külföldi állampolgár.

Egy friss jogszabálytervezet alapján hamarosan változhat a külföldi munkavállalók hazai foglalkoztatása. A változás kettős lenne: a jogszabálytervezet szerint a Kiemelt Exportőr Partnerségi Program résztvevői is könnyebben behozhatnának külföldieket, ugyanakkor a bővítés mellett szigorítanák, hogy a munkavállalók meddig maradhatnak, és immár jogilag is ráerősítene a kormány arra a valós gyakorlatra, hogy a munkások nem telepedhetnek le, nem kerülhet sor családegyesítésre – írja a Portfólió.hu.

Magyarországon nagyon feszes a munkaerőpiac, 4,7 millióan dolgoznak, érdemi munkanélküliség nincs, sőt a munkaerőhiány miatt már hivatalosan is (a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint) 85 ezer külföldit foglalkoztatnak az országban. A külföldi munkavállalók számának alakulásáról a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) is rendre beszámol, igaz, a honlapon nem a legfrissebbek az elérhető elemzések.

A munkaerőhiány miatt a kormány 2021 nyarán előbb meghatározta, majd 2022 nyarán kibővítette az olyan unión kívüli országok körét, ahonnan egyszerű eljárással lehet munkaerőt behozni, korábban ez csak az ukránok és a szerbek esetében volt lehetséges – írja a Telex.hu.

Éves lebontásban mindez azt jelenti –a hivatalos adatok alapján –, hogy évente 5-10 ezer fővel nő a Magyarországon dolgozó külföldiek száma, az itt élők számának gyarapodása pedig eléri a 20 ezret – ami arra utalhat hogy egyre többen telepednek le családostul.A Magyarországra érkező munkavállalók hivatalosan kétféle formában érkezhetnek. Vagy egy közvetítőcég toboroz, és miután kiközvetítette a munkavállalót a munkáltatónak, a külföldi már az őt foglalkoztató céggel lesz kapcsolatban, nem kell a közvetítőnek szállásszervezéssel, bérszámfejtéssel foglalkoznia.

A szakképzett ázsiai munkaerővel jellemzően két évre kötnek szerződést a magyar foglalkoztatók. A munkavállalók leginkább egyedül, család nélkül jönnek, nem letelepedési, hanem munkavállalási szándékkal, hogy anyagilag támogassák az otthon maradt családjukat.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük