Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Egyre több és egyre veszélyesebb a kullancsok hazánkban – Térképen a legfertőzöttebb magyar területek


Kíváncsi, hogy az elmúlt években földrajzilag hol fordult elő a legtöbb kullancs okozta megbetegedés, melyek hazánkban a nagy fertőzéskockázatú területek? Hol, melyik időszakban és mely betegségekkel kell a legjobban vigyázniuk a kirándulóknak?

A kullancs által terjesztett betegségek tekintetében az utóbbi évtizedek esetszámai alapján Magyarország közepesen fertőzött országnak mondható. Évente 1200-1600 diagnosztizált Lyme-kór fertőzés történik, az enyhébb teleket követő években az átlagtól jellemzően magasabb az esetszám.

A KÉT LEGGYAKORIBB BETEGSÉG
A két leggyakoribb kullancs által terjesztett betegség a Lyme-kór és a kullancsencephalitis.

  • A Lyme-kór olyan kullancsok csípésével terjed, amelyek maguk is fertőzöttek az ún. Borrelia burgdorferi nevű baktériummal. A megbetegedés ellen kizárólag a kullancs elkerülésével és az esetleges fertőzés ielőbbi felismerésével védekezhetünk.
  • A kullancsencephalitis a kullancsokban élősködő flavivirusok által terjesztett betegség, tünetei a kullancscsípést követően néhány napon belül jelentkező magas láz, idegrendszeri görcsök, tudatzavar lehetnek. A kullancsencephalitis a fertőzött kullancsok elkerülésén kívül védőoltással is megelőzhető.

Előbbi megbetegedés a gyakoribb, nagyságrendileg évente 20-szor annyi Lyme-kóros eset fordul elő Magyarországon, mint kullancsencephalitis-megbetegedés. Utóbbi azonban az esetek egy részében agyhártyagyulladást okozva hirtelen lefolyású, kómával és magas halálozási aránnyal járó állapotot okozhat, míg a Lyme-kór korai felismerés esetén jól kezelhető.

Szezonális előfordulás
A kullancs által terjesztett betegségek májustól szeptemberig fordulnak elő a legnagyobb számban, amikor az éghajlati viszonyok a kórokozót terjesztő kullancsok életfeltételeinek, szaporodásának kedveztek. Minden évszakban érdemes azonban figyelni az esetleges tünetekre, hiszen fertőzött kullanccsal kisállatok közvetítésével is találkozhatunk, illetve az is előfordulhat, hogy hónapokkal a megfertőződés után figyelünk csak fel a betegség tüneteire.

Lyme-kór havi statisztika

Területenkénti megbetegedések
A betegséget okozó kullancsok előfordulása nagy területi különbségeket mutat, ugyanakkor Magyarország bármely részén találkozhatunk fertőzött élősködővel. Az elmúlt évek adatai alapján a legtöbb évre igaz volt, hogy minden megyéből jelentettek Lyme-kór fertőzést.

Lyme-kór térkép

Kullancsfertőzöttség
A jelölések nem pontos esetszámot jelölnek, hanem több forrás feldolgozása alapján nagyságrendileg érzékeltetik a megbetegedések területi megoszlását.

A kullancs által terjesztett betegségek szempontjából az alábbi kockázatokkal kell számolni Magyarország egyes tájegységein az elmúlt évek betegszámai alapján.

1. Fokozottan fertőzött terület:

Nógrád vármegye (elsősorban a Cserhát, kevésbé a Mátra)
Zala vármegye nagy része,
Somogy vármegye (elősorban a megye középső és déli része)
Vas vármegye (elsősorban a megye déli, Zalával határos része)
Győr-Moson-Sopron (kizárólag a vármegye nyugati, Ausztriához közeli része)
Budapest környéke (Budai-hegység, Pilis, Gödöllői-dombság)
2. Magasabb fokú fertőzöttség:

Veszprém vármegye (Bakony)
Komárom-Esztergom vármegye (kizárólag annak keleti része, Gerecse)
Tolna vármegye
Heves vármegye (Mátra, Bükk)
Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye (Bügg, Aggteleki-karszt, Zemplén)
3. Kevésbé fertőzött területek:

Baranya vármegye
Fejér vármegye
Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom kisalföldi területei
Alföld: valamennyi alföldi vármegye a kis mértékben fertőzött területek közé tartozik, ám itt is fordulnak elő fertőzések.
A Lyme-kór és a kullancsencephalitis területi előfordulása nem teljesen azonos. Zala és Somogy vármegye mindkét megbetegedés statisztikáiban az elsők között szerepel, de a Lyme-kór esetében hasonlóan fertőzött területnek számít a Nyugat-Dunántúl többi része, Budapest környéke és az Északi-Középhegység is.

 


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük