Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Egyre több csaló próbálkozik – Új szolgáltatást indítanak a magyarok védelme érdekében


Az összes elterjedt támadástípus ellen próbál védelmet kínálni a cégeknek szánt Lookout.

Forrás: iStock

A távmunka elterjedésével az okostelefonok elsődleges munkaeszközökké váltak, és ezt a támadók is tudják, csak a hangalapú adathalászati visszaélések száma másfél év alatt több mint hatszorosára ugrott 2022 második negyedévére. A Vodafone vállalkozásoknak szóló Lookout szolgáltatása védelmet jelenthet a mobileszközöket fenyegető hálózat-, eszköz-, alkalmazás- és tartalomalapú kockázatok ellen.

A kibertámadások száma globális szinten folyamatosan emelkedik, 2022-ben megközelítőleg 5,5 milliárd ilyen támadást hajtottak végre világszerte. A támadásokkal okozott károk költségei 2022-ben 4,35 millió dollárra – több mint másfél milliárd forintra – emelkedtek, jelentős veszteségeket okozva ezzel az érintett cégeknek.

Noha az adathalász támadások egyetlen iparágat sem kerülnek el, 2022-ben a leginkább érintett területek a banki és az egészségügyi ágazatok mellett az energia- és közműszolgáltatások, a szállítás és a gyártás szektorok voltak. Míg korábbi években a kibertámadások jelentősebb része Észak-Amerikát érintette, addig az utóbbi években megfigyelhető ennek a tendenciának az eltolódása az európai régió irányába.

A legkomolyabb kockázatnak zsarolóvírusok tekinthetők, az előző évben több, mint 493 millió támadást indítottak világszerte különböző zsaroló technikákat alkalmazva. Emellett jelentősen elterjedt az adathalász technikák változatos kihasználása, például a vishing (hangalapú adathalászat), a smishing (SMS adathalászat) és a quishing (QR-kódos adathalászat) is egyre gyakrabban használt módszerek.

A TÁMADÓK GYAKRAN EZEKET KOMBINÁLVA TÁMADNAK, EZ AZ ÚGYNEVEZETT HIBRID ADATHALÁSZAT, MELLYEL KÉPESEK AKÁR A TÖBBFAKTOROS HITELESÍTÉS (MFA) KIJÁTSZÁSÁRA IS.

Csak a hangalapú visszaélések száma 2022 második negyedévében 625 százalékos növekedést mutatott, mióta 2021 első negyedévében elkezdték rögzíteni ezen támadások jelenlétét. A megoldást a kibersebezhetőség csökkentése, valamint az adathalász támadások kivédése jelentheti – mely különösen kritikus a mobileszközök esetében.

A mobileszközök számos érzékeny adatot tartalmaznak: hozzáférést biztosítanak az elektronikus levelezéshez, fényképekhez, a készülék kamerájához, GPS-koordinátákhoz, jelszavakhoz és kontaktlistákhoz. Emellett a távolról dolgozó alkalmazottak többségének gyakran engedélyezett a munkahelyük által, hogy olyan személyes eszközöket és hálózatokat is használjanak a munkájukhoz, amelyeket az IT nem tud megfelelően leellenőrizni. Mindez a vállalatok számára komoly biztonsági kockázatot jelent.

„A hazai és nemzetközi statisztikák alapján azt látjuk, hogy az adathalászat egyre növekvő fenyegetést jelent a vállalatoknak. A vállalkozások digitális támogatása elsődleges célunk, éppen ezért ezen a téren is partnereink segítségére leszünk, és olyan átfogó megoldást kínálunk, amely a hibrid munkavégzés és a saját mobileszközök használata mellett is garantálja, hogy az érzékeny adatok ne kerüljenek illetéktelen kezekbe” – mondta el Dobó Mátyás, a Vodafone Magyarország vállalati szolgáltatások üzletág vezérigazgató-helyettese.

A Vodafone által kínált Lookout mobil kibervédelmi szolgáltatás védelmet biztosíthat a mobileszközöket fenyegető hálózat-, eszköz-, alkalmazás- és tartalomalapú kockázatok ellen minden iOS, Android és Chrome OS mobileszközön, továbbá megoldást nyújt a kockázatok felismeréséhez és kezeléséhez is.

A Lookout egy kimondottan mobileszközökre fejlesztett szoftver, amely a mesterséges intelligencia segítségével elemzi a több mint 200 millió eszközből és több mint 120 millió alkalmazásból álló globális hálózat telemetriai adatait. A szokásostól eltérő viselkedés beazonosításával észleli és elhárítja a kéretlen behatolást, összegyűjti és elemzi a kompromittálásra utaló jeleket – ezzel megóvva az eszköz használóját a lehetséges fenyegetésektől. A kezelése rendkívül egyszerű, webes kezelőfelületből és könnyen átlátható mobilalkalmazásból áll, amelyekhez magyar nyelvű támogatás is elérhető a felhasználók számára.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük