Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Egyre több családnak okoz gondot a babaváró és a megélhetésre felvett kölcsönök törlesztése


A háztartások hitelportfóliói alapvetően jó minőségűek, de a megélhetésre felvett kölcsönökkel egyre több a probléma, és sokan a babavárót sem bírják már fizetni – derül ki a Bank360 cikkéből.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adatai szerint rekord nagyságú, 10 ezer milliárd fölötti bruttó hitelállományt halmozott fel szeptember végére a magyar lakosság. Nagy baj nem látszik, a jegybank adatai alapján a háztartások hitelállományának mindössze 1,5 százaléka volt 90 napon túl késedelmes, ám a portál szerint bizonyos hiteltípusoknál az arány sokkal nagyobb.

A legnagyobb mértékben a statisztika szerint az úgynevezett áruvásárlási és egyéb hiteleknél ugrott meg az utóbbi időszakban a 90 napon túl késedelmes kölcsönök összege, a 2172 milliárdos állományból 11 milliárd forint fölött van már a legalább három hónapja nem törlesztett hitelek mennyisége.

Az áruvásárlási és egyéb hitelek között tartják nyilván a babaváró támogatásokat is, amelyeket a jelek szerint egyre többen nem képesek törleszteni. A Bank360 azt írja, a nagyobb arányú nem fizetés 2021 végén kezdődött, amikor megszűnt a törlesztési moratórium azok számára, akiknek nem született még meg a gyermekük, és a várandósságot sem tudták igazolni.

A 30 napon túl késedelmes hitelek mennyisége azonnal a négyszeresére ugrott, azóta pedig már a 90 napon túl, sőt az egy éven túl késedelmes kölcsönöké is egyre magasabb.

A legrosszabbul azok járhattak, akik felvették a támogatott hitelt, de elváltak, tőlük ugyanis még akkor is büntetőkamattal várják el a kölcsön visszafizetését, ha megszületett a gyermekük. 2024-ben pedig várhatóan még tovább romlik majd a helyzet, hiszen letelik az ötéves türelmi idő a babavárót első körben felvett házaspárok számára. A Bank360.hu számításai szerint már legalább ezer olyan hitel lehet, amit nem fizetnek rendesen az adósok.

A cikkből kiderül az is, hogy a piaci alapú forint lakáshitelek állománya az idén kilenc hónap alatt jóformán nem változott, míg a támogatott hitelek jobban fogytak, és tíz év után ismét 900 milliárd forint fölé került az összegük. A 90 napon túl késedelmes állomány szerencsére mindkét hiteltípusnál alacsony, a piaci alapú lakáshiteleknél alig haladja meg a fél százalékot, a támogatottaknál valamivel 1,5 százalék fölött van.

A személyi kölcsönök állománya nagyjából 70 milliárd forinttal nőtt az év első kilenc hónapjában, és 1385 milliárd forintos történelmi csúcson volt szeptember végén. Az egész évben 19 százalék körüli átlagos kamaton felvett kölcsönöket egyre nehezebben fizetik az ügyfelek,

az idén már folyamatosan 4 százalék fölött volt a 90 napon túl késedelmes személyi hitelek aránya.

A bankok megerősítették, hogy míg korábban jellemzően beruházásokra, például lakásfelújításra, autóvásárlásra vették fel a személyi kölcsönt a háztartások, 2023-ban nőtt azoknak az aránya, akik a napi megélhetésük fedezésére, vagy valamilyen más, drágább hitel kiváltására használták ezt a kölcsönt.

A megélhetési hitelezés másik jele, hogy gyors ütemben nő a folyószámlahitelek állománya is, és hasonló tendencia figyelhető meg a hitelkártya-tartozásoknál.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük