Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Egyre több beteg jelentkezik be koronavírusos tünetekkel a családorvosoknál

Címlapkép forrása: MTI/Komka Péter

Egyre több beteg jelentkezik be koronavírusos tünetekkel a családorvosoknál. A láz és torokfájás mellett sok páciens számol be arról, hogy romlott a szaglás és az ízérzékelése, de tünetmentes betegekről is tudnak a háziorvosok – mondta Torzsa Péter családorvos, a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének docense az InfoRádióban.

Az elmúlt egy hétben lényegesen több Covid-19 beteget diagnosztizáltunk, inkább a fiatalabb korosztályokból – mondta Torzsa Péter az Infostart beszámolója szerint. A családorvos kiemelte,

A KORONAVÍRUS JELLEMZŐ TÜNETEI A SZÁRAZ KÖHÖGÉS, MAGAS LÁZ, VÉGTAGFÁJDALOM, DE TOROKFÁJÁS, HASMENÉS IS ELŐFORDULT.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy mindenki, akinek felső-légúti fertőzése van, először a családorvosát keresse telefonon, aki majd a tünetek alapján eldönti, hogy mekkora a koronavírus-fertőzés esélye, és szükség esetén pedig megrendeli a koronavírus tesztet. Ezt követően megtörténik a páciens elkülönítése.

Minden családorvos megerősíti, hogy tavaszhoz képest lényegesen több a Covid-19 pozitív beteg a praxisában

– mondta Torzsa Péter. A háziorvosok próbálják a kontaktokat is felkutatni, és azt tapasztalják, hogy a családtagok nem feltétlenül kapják el a fertőzést, ennek ellenére mégis fontosnak tartja követni, hogy kikkel kerülnek kapcsolatba az igazoltan fertőzött páciensek. Szükség esetén őket is tesztelni, szűrni kell – hangsúlyozta.

Országos adatot még nem látott arról, hogy mekkora a tünetmentes kontaktok körében a fertőzöttség. Elmondható ez több páciensről is, ahogyan

munkahelyi teszteknél is gyakran kiderült, hogy tünetmentes koronavírus-fertőzöttet találnak.

Bárki lehet tünetmentes hordozója a koronavírus fertőzésnek. Fontos az, hogy lehetőség szerint tartsuk a másfél-két méteres távolságot, viseljünk zárt helyen maszkot, és ne feledkezzünk el a kezünk, arcunk fertőtlenítéséről – hívta fel ismételten a figyelmet Torzsa Péter.

Kiemelte azt is, a tömegközlekedésen minden utazásnál viselni kellene a maszkot. Szerinte ha utazásnál mindenki viseli a védőeszközt, akkor kevéssé valószínű, hogy bárki megfertőződik, különösen akkor, ha az utazás után fertőtleníti a kézfejét.