Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Egyre több az oltásellenes szülő Magyarországon, aggódnak az orvosok


Növekszik az oltásellenes szülők száma, és egyre több támadás éri a gyermekorvosokat a kötelező oltások beadása miatt – figyelmeztet a Magyar Orvosi Kamara (MOK). A kamara tucatnyi olyan esetről értesült, amikor szülők egy erre alakult szervezet segítségével pert indítottak orvosok ellen. Havasi Katalin, a Gyermekorvosok Társaságának főtitkára szerint a csecsemőkori kötelező oltások bevezetése előtt minden ötödik gyermek meghalt egyéves kora előtt – számolt be a RTL.

Forrás: Shutterstock
Szerzői jog: Copyright (c) 2021 Anishka Rozhkova/Shutterstock. No use without permission.

A MOK szerint az oltásellenes szülők száma érezhetően nő. Egyre több esetben fordul elő, hogy szülők beperelik az orvost, mert ragaszkodik a kötelező védőoltás beadásához. Az utóbbi időben két orvos is segítséget kért a kamarától ilyen ügyekben.

Péter Álmos, a MOK elnöke elmondta:

Alakult egy olyan szervezet, ami szervezi, támogatja és útmutatókat ad ahhoz, hogyan is kellene az orvosokat lépre csalni és olyan mondatokat kikényszeríteni, ami alapján perelhetőek, mindehhez pedig ügyvédeket biztosítanak.

Korábban ki tudták zárni a kamarából az oltásellenes orvosokat, ami automatikusan az engedélyük megszűnését jelentette. Azonban mióta a kormány eltörölte a kötelező kamarai tagságot, ezt már nem tehetik meg.

Svéd Tamás, a kamara főtitkára hozzátette: „Vannak sajnos olyan orvoskollégák akik ráülve erre az összeesküvés-hullámra, járványtagadásra, oltásellenességre, konteók terjesztésére, megpróbálják az egészet orvosi eszközökkel megtámogatni és ebből ilyen-olyan személyes gazdasági és politikai hasznot kovácsolni.”

A kötelező oltások alól bizonyos betegségek esetén – például immunhiány – felmentést adnak. Ez azonban kizárólag indokolt esetekben történhet meg és csak orvosi igazolással – hangsúlyozza a kamara.

Havasi Katalin szerint „a 20. század elején ezer újszülöttből 200-220 meghalt egy éves kora előtt; ma 3 ezrelék. A védőoltásoknak köszönhetően nem kell a szülőknek végignézniük amint akár bordatörésig fokozódó kínlódó köhögés közben elveszítik gyermeküket szamárköhögésben vagy megfojtja őket torokgyík” – magyarázta.

Az elmúlt hónapokban Magyarországon is megnőtt a szamárköhögéses megbetegedések száma. Idén eddig már több mint 70 esetet regisztráltak; miközben 2020 előtt jellemzően évente legfeljebb 10 eset fordult elő.

A pandémia utáni mélypontot követően ismét megállapítható, hogy az orvosok száma növekvő tendenciát mutat az elmúlt években. 2023-ban 42 065 orvos dolgozott az MTI és a KSH infógrafikája alapján, mely a 2019-es szintet is meghaladva új rekordnak számít.

A dolgozó orvosok száma Magyarországon (lakcím szerint, fogorvosokkal együtt; 2005-2006-ban az ideiglenesen töröltek adatai nélkül)


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük