Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Egyre több az áramszünet hazánkban: rengeteg magyar károsultja van az áramkimaradásoknak


​A leggyakrabban időjárási körülményekre vezethetők vissza az áramkimaradások, amik sokaknak okoznak károkat.A Schneider Electric online felmérése során 10 válaszadóból 8 arról számolt be, hogy csak ritkán van náluk áramszünet. Ugyanakkor közel 15 százalékuk már kevésbé szerencsés, hiszen gyakran szembesülnek azzal, hogy „elmegy” az áram – írja a biztonságportal.hu.

Illuszráció: Northfoto

Az ilyen problémák oka leggyakrabban az időjárás miatti hálózati rendszerhiba. A felmérésben résztvevők 69 százaléka jelölte meg ezt, de szintén sokan számoltak be műszaki/technikai problémára visszavezethető rendszerhibáról is. Az otthoni hálózatok túlterheltsége a válaszadók valamivel több mit ötödénél okozott eddig gondot.

A legtöbb esetben sikerül gyorsan elhárítani a problémát: a válaszadók mintegy kétharmada többnyire egy óránál rövidebb ideig tartó áramkimaradást tapasztalt.

Ha nincs otthon áram, az nemcsak bosszúságot okoz, hanem anyagi károkhoz is vezethet. A válaszadók többsége (56 százaléka) szerencsésnek mondhatja magát, mert még nem érte pénzügyi kár váratlan áramszünet miatt. Viszont valamivel több mint egyharmaduknak egyszer már keletkezett anyagi kára ilyen helyzetben, közel 10 százalékuknak pedig többször is. Azok közül, akiknek anyagi vesztesége is keletkezett áramszünet miatt 54 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy 10 és 50 ezer forint közötti volt a kár.

A felmérésből az is látszik, hogy bár sokan elgondolkodtak már azon, hogyan védekezhetnének a hasonló károk ellen, tényleges lépést viszonylag kevesen tettek eddig. A válaszadóknak mindössze a negyede jelezte, hogy gondolt már arra, hogy beszerezzen szünetmentes tápegységet, és keresi is a legjobb opciókat.

„A felmérésünkben résztvevők is jelezték, hogy az időjárás az áramkimaradás leggyakoribb oka, és mivel egyre szélsőségesebbé válik időjárásunk a klímaváltozás miatt, fel kell készülnünk a gyakori, nagy viharokra és azok következményeire. A szünetmentes tápegységek a váratlan áramszünetek idején is biztosítják elektromos berendezéseink folyamatos működését, vagyis egy ilyen eszköz beszerzésével sokat tehetünk az anyagi károk elkerüléséért”

– mutatott rá Gendúr István, a Schneider Electric Secure Power üzletágának vezetője.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük