Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Egyre több a külföldi vendég a KSH szerint: a magyaroknak viszont alig van pénzük nyaralni idehaza


A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 10 százalékkal csökkent, a külföldivendég-éjszakáké 14 százalékkal emelkedett – jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A vendégek száma összességében 3,8%-kal nőtt, a vendégéjszakáké 0,8%-kal csökkent a turisztikai szálláshelyeken.

A belföldi vendégek száma 7,1 százalékkal, a vendégéjszakáké 10 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához képest.A vendégek száma 934 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 2,2 millió volt a turisztikai szálláshelyeken.

Ezen belül a kereskedelmi szálláshelyeken 647 ezer vendéget és 1,5 millió vendégéjszakát regisztráltak.

  • Utóbbiak 61 százalékát szállodákban töltötték el, ahol a vendégéjszakák száma 10 százalékkal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál.
  • A magán- és egyéb szálláshelyeken eltöltött belföldivendég-éjszakák száma 7,7 százalékkal csökkent 2022 júniusához viszonyítva.

A két legnépszerűbb turisztikai térségben, a Balatonon és a Mátra-Bükk turisztikai térségben a belföldivendég-éjszakák 32, illetve 9,4 százalékát regisztrálták. A vendégéjszakák 69 százalékát a kereskedelmi szálláshelyek adták, ahol a forgalom 2,2 százalékkal esett vissza. A magán- és egyéb szálláshelyeken 2,4 százalékkal több vendégéjszakát regisztráltak, mint egy évvel korábban.

A külföldi vendégek száma 25 százalékkal, a vendégéjszakáké 14 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest. A turisztikai szálláshelyekre érkezett 665 ezer külföldi vendég 1,8 millió vendégéjszakát töltött el, amelyek közül 495 ezer vendéget és 1,3 millió vendégéjszakát a kereskedelmi szálláshelyeken regisztráltak. Utóbbiak 75 százalékát szállodákban töltötték, ahol a vendégéjszakák száma 13 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A magán- és egyéb szálláshelyeken eltöltött külföldivendég-éjszakák száma 21 százalékkal bővült 2022 júniusához viszonyítva. A legnépszerűbb turisztikai térség a Balaton volt, ahol a külföldivendég-éjszakák 14 százalékát regisztrálták.

Összesen 27 681 turisztikai szálláshely, ezen belül 2941 kereskedelmi, illetve 24 740 magán- és egyéb szálláshely fogadott vendégeket. A kereskedelmi szálláshelyek közül 985 szálloda és 1187 panzió volt nyitva június egy részében vagy egészében – közölte a KSH.

A kereskedelmi szálláshelyeken az összes bruttó árbevétel 54 milliárd forintot tett ki júniusban, ez folyó áron 17 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál.

Széchenyi Pihenőkártyával folyó áron 3,3 százalékkal kevesebbet, 2,9 milliárd forintot költöttek a kártyatulajdonosok a kereskedelmi szálláshelyeken. Január-júniusban a turisztikai szálláshelyeken 1,3 százalékkal több, összesen csaknem 16 millió vendégéjszakát regisztráltak.

A belföldi vendégek az előző év azonos időszakához képest 8,0 százalékkal kevesebb, a külföldiek 13 százalékkal több (8,1 millió, illetve 7,9 millió) vendégéjszakát töltöttek el a turisztikai szálláshelyeken, ahol 1,3 százalékkal több, összesen csaknem 16 millió vendégéjszakát regisztráltak.

A nyár első hónapjában – amint arról Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke beszámolt – 20-40 százalék közötti visszaesésről számoltak be a szállodák tavalyhoz képest. Guller Zoltán, az állami Magyar Turisztikai Ügynökség elnöke ezt később cáfolta, szerinte ugyanis semmilyen 30-40 százalékos visszaesés nem volt látható. Guller azt mondta, a szállodaszövetségnek csupán szűk rálátása van a szektorra, valós képet pedig a szezon végén lehet közölni.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük