Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Egyre több a halálos katasztrófa a magyar lakásokban: fontos figyelmeztetést tett közzé a katasztrófavédelem


Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szerint 47 ember halt meg lakástűzben. A hatósági adatok szerint 4 százalékkal kevesebb a lakástüzek száma idén, mint 2023-ban.
2024 első fél évében 3305 lakóépület gyulladt ki, 128-cal, vagyis 4 százalékkal kevesebb, mint 2023 első hat hónapjában. Ebben az időszakban 39 ezer négyzetméternyi épített terület égett le – olvasható az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleményében.

Az első fél évben kigyulladt lakóépületekben 47 ember vesztette életét, vagyis ez a szám 7-tel több, mint a tavalyi év első felében. Ezekben a tüzekben 285-en sérültek meg, hárommal kevesebben, mint tavaly ilyenkor.

„Az év első hat hónapjában keletkezett lakástüzek eloltásához összesen 2208 órára és 6465 tűzoltójárműre volt szükség. 308 otthon vált tűz miatt lakhatatlanná, 921 embernek kellett átmenetileg máshova költöznie. A leghosszabb beavatkozás január 21-én volt Álmosdon, ahol egy ember életét vesztette. A családi ház oltása az utómunkálatokkal együtt nyolc órát vett igénybe” – írták.

Az információk alapján a tűz pontos keletkezési helyének, okának és idejének tisztázása érdekében 172 lakástűz kapcsán indult tűzvizsgálat. A leggyakrabban elektromos hiba, nyílt láng, a fűtési rendszer hibája, sütés-főzés, avar- vagy szemétégetés miatt csaptak fel a lángok, 96 otthonban pedig szándékos gyújtogatás miatt keletkezett tűz.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük