Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Egyre súlyosabb a helyzet, küszöbön az országos rágcsálóinvázió: már a Nébih is figyelmeztetést adott ki


Több vármegyében erősen elszaporodtak tél végére a mezei pockok, ezért már most érdemes védekezni ellenük – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Mezei pocok elszaporodása

A hivatal honlapján közzétett tájékoztatóban hangsúlyozták, hogy fontos késlekedés nélkül felmérni a kártevő népességét a táblákon és azok környezetében.

Különösen az őszi kalászosokban, repcében, lucernában és ültetvényekben nőtt meg tél végére a mezei pocok népessége, de a nem művelt területeken, például árokparton, táblaszélen is észlelhető tömeges előfordulásuk. Többek között Bács-Kiskun, Baranya, Békés, Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna vármegyékben okoznak nagy területen erős fertőzést a rágcsálók – emelték ki.

A túlszaporodás szakaszában a természetes populációszabályozás már nem elégséges a kártevő ellen, a késve megtett védekezés pedig hatástalan a gyarapodó egyedszám ellen, így a kártétel sem lesz kellően mérsékelhető – írják.

A tájékoztatóban ismertetik a Magyarországon mezei pocok elleni védekezésre engedélyezett készítményeket, amelyek a lakott járatok nyílásába helyezve alkalmazhatók, és a rágcsáló okozta kártételt kellő mértékben csökkentik.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük