Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Egyre súlyosabb a helyzet a szakrendelőben: van, ahol két hónapot is várni kell egy vizsgálatra


A helyzet az endokrinológiai, a nefrológiai és az angiológiai rendeléseken a legrosszabb, mert az átlagos várakozási idő több mint két hónap is lehet, mire bejutunk ezekre a szakrendelésekre. A Medicina 2000 Járóbeteg Szakellátási Szövetség májusban ismét felmérte tagjai körében, hogy a betegeknek mennyit kell várakozniuk, hogy bejussanak egy-egy hazai járóbeteg-szakrendelésre – írja az index.

A 44 intézményből érkezett friss adatok alapján az átlagos várakozási idő harminc nap, ami azt jelenti, hogy míg egyes szakrendelésekre három nap múlva már időpontot is kaphatunk, máshol addig a várakozási idő lehet akár 68 nap is – szerepel a szövetség csütörtöki közleményében. A Medicina 2000 Magyar Járóbeteg Szakellátási Szövetség rendszeresen megvizsgálja az egyes szakrendelőkben vezetett betegfogadási listákon a betegek várható várakozási idejét. A pandémia miatt ilyen típusú felmérés a járóbeteg-ellátásról legutóbb 2019-ben készült.

2019-HEZ KÉPEST MOSTANRA NÉGY NAPPAL NŐTT AZ ÁTLAGOS VÁRAKOZÁSI IDŐ A JÁRÓBETEG-SZAKELLÁTÁSBAN.

Az elmúlt évek tendenciái alapján pedig összességében megállapítható, hogy az átlagos várakozási idő folyamatosan növekedett. A felmérés eredményei arra is egyértelműen rámutattak, hogy nagy különbségek lehetnek azon belül, hogy mely szakterületen várunk beavatkozásra, vizsgálatra a járóbeteg-ellátásban.

Összesen három szakterület tudott javítani, a szakmák csaknem felében minimális volt a változás, míg nyolc szakmánál romlott a helyzet:

  • A legrövidebb átlagos várakozási idő az az adatfelvételben szereplő húsz szakma közül továbbra is a sebészeten mérhető, ahol 3,1 napról beszélhetünk.
  • A második legrövidebb idő a gyermekgyógyászaté 7,7 nappal.
  • A harmadik legrövidebb várakozási idővel a fül-orr-gégészetnél kell számolni, átlagosan kilenc nappal.

Ezzel lényegében ki is merült azon szakmák köre, ahová két hétnél rövidebb idő alatt bejuthatunk, ugyanis a következő legrövidebb várakozási idő a pszichiátria (13,88 nap) és a nőgyógyászat (14,7 nap) szakterületére jellemző.

A lista utolsó helyezettjei a szakrendelések közül, ahol a legrosszabb a helyzet: 

  • endokrinológia: 68,65 nap;
  • nefrológia: 63 nap;
  • angiológia: 53,86 nap.

Az elmúlt években rendre a kardiológiai szakrendeléseken mérték a leghosszabb várakozási időt, azonban ezúttal e szakterületé a mért legnagyobb javulás: 2019-hez képest közel 9,5 nappal rövidült az átlagos várakozási idő a kardiológiákon, így csak a negyedik legrosszabb lett a 48,72 napos átlaggal.