Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Egyre rosszabb a helyzet idehaza: megjelent a legveszélyesebb magyar települések és városok listája


Az emberiség számára a légszennyezettség jelenti a legnagyobb egészségügyi kockázatot, ugyanis becslések szerint világszerte minden kilencedik haláleset ennek a számlájára írható – olvasható egy friss tanulmányban. A jelentés megállapította, hogy a vizsgált 134 ország, régió és terület közül mindössze 10 felel meg a WHO PM2,5-koncentrációra vonatkozó éves irányelveinek. Bár a legszennyezettebb városok listáján elsősorban ázsiai metropoliszok találhatók, azért Magyarországon sem rózsás a helyzet – a jelentés szerint számos magyar település is bekerült a kétes dicsőségű települések klubjába – írja a Penzcentrum.hu.

Miskolc, 2019. február 19.
Kémény füstöl Miskolcon 2019. február 19-én. Miskolcon folyamatosan romlik a levegõ minõsége, ezért elrendelték a szmogriadó riasztási fokozatát.
MTI/Vajda János

Becslések szerint világszerte minden kilencedik haláleset a légszennyezettség számlájára írható, ami így a legnagyobb egészségügyi kockázatot jelenti az emberiség számára – olvasható a svájci légszennyezettségi technológiai vállalat, az IQAir 2023-as jelentésében. Az elemzés során 134 országot, régiót és területet vizsgáltak, melyek közül mindössze 10 felelt meg a WHO PM2,5-koncentrációra vonatkozó éves irányelveinek. A már önmagában is lesújtó adathoz még azt is hozzá kell tennünk, hogy ebből a 10-ből sok Óceánia területén található.

Természetesen hatalmas eltérések tapasztalhatók a Föld különböző pontjain – a túlzsúfolt ázsiai metropoliszok némelyikében szinte tényleg embertelenül rossz a levegő minősége, míg mondjuk a gyérebben lakott észak-európai városokban jóval kisebb problémának számít a rossz levegő. Példának okáért, 2023-ban az indiai Delhiben 102,1, a pakisztáni Lahorban 99,5, míg a kínai Pekingben 34,1 mikrogramm (μg) PM2,5 részecske volt található egy köbméter levegőben (μg/m3).

LEGSZENNYEZETTEBB MAGYAR VÁROSOK ÁTLAGOS PM2,5-KONCENTRÁCIÓJA (MG/M3)2023 EGYES HÓNAPJAIBAN ÉS AZ ÉV EGÉSZÉBEN

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük