Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Egyre pofátlanabbak a tűzifa-csalók – így csalnak a tűzifával


A fűtési szezon közeledtével egyre gyakrabban ígérnek az interneten kecsegtetően alacsony tűzifaárakat. Gyakran azonban csalók hirdetnek, a fáról pedig gyakran kiderül hogy nem létezik, vagy éppenséggel nem olyan minőségű, mint ami a megállapodásban szerepelt. Az is gyakran előfordul, hogy a megbeszéltnél kevesebb a kiszállított fa mennyisége, ezt ugyanis a helyszínen már nehéz ellenőrizni és bizonyítani.

Képünk illusztráció Fotó: hvg.hu

A Nógrád megyei Nagylócon élő Balogh házaspár azt mondja, hogy évek óta ugyanattól a kereskedőtől vásárolnak fát és akkor sem fordulnak máshoz, ha árban sokkal jobb ajánlatottal találkoznak. A helyi polgárőrség vezetője nem először találkozik a csaló kereskedők rafinált, és a vásárlás után már csak nehezen tetten érhető módszereivel.

„Elkérik előre a pénzt és nem időben szállítják ki, vagy ki sem szállítják. Ha véletlenül kiszállítják és a megegyezés alapján ők erdei köbmétert rendeltek, ami egyméterszer 1,7, ahelyett vagy megkapják az erdei köbmétert vagy sima köbméterbe váltják át, akik kereskednek vele és ezzel ugye megkárosítják azt a személyt, aki azt előre kifizette” – mondt Balogh László, a Nagylóci Polgárőr Egyesület vezetője.

A Tolna megyei rendőrök is gyakran találkoznak olyanokkal, akik csalni próbálnak a tűzifával. Azt mondják, hogy akit átvertek, mindenképpen jelezze a hatóságnál, mert így legalább kiderül, hogy kik a megbízhatatlan kereskedők.

„Itt van a fűtési szezon és a hatósági fán kívül házaló kereskedőként próbálják nagyon sokat a portékájukat értékesíteni. Nem célszerű telefonon rendelni, már csak azért sem, mert így sem a fa származása, sem mennyisége, sem minősége nem ellenőrizhető” – fogalmazott Debreceniné Farkas edit, a Tolna megyei RFK sajtóreferense.

A hivatalos kereskedők szerint, hogy nagy az igény a fára, így sokan próbálkoznak a piacon olyanok is, akik már eleve csalással akarnak jövedelmet szerezni. A hatóságok azt javasolják mindenkinek, hogy vásárlás előtt legyen körültekintő, mert a hiszékenyek könnyen csalás áldozatai lehetnek.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük