Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Egyre nagyobb méreteket ölt a poloskainvázió Magyarországon – Itt a poloskatérkép, mutatjuk, hol van a legtöbb


A poloskák jelenléte nemcsak kellemetlen, de hatalmas károkat is okoznak a mezőgazdasági területeken, így a szakértők szerint nem árt védekezni. Különösen igaz ez azokra a régiókra, ahol az előfordulásuk rendkívül gyakori. Rohamosan terjedő poloska gyilkolja a tölgyeseket, egyelőre nincs természetes ellensége az Amerikából behurcolt kártevőnek.

Évek alatt a hazai tölgyerdők jelentős részét eltüntetheti egy rohamosan terjedő rovar, a tölgy-csipkéspoloska – írja a boon.hu.

A szakmabeliek által az özönállatok közé sorolt rovar eredetileg Észak-Amerikában őshonos. A kétezres években került át Európába, Magyarországon körülbelül tíz éve jelent meg. Azóta az egész országban elterjedt és megjelenését mindenhol a tölgyek leveleinek idő előtti bebarnulása jelzi a leglátványosabban. Főleg a szárazabb időszakokban lepik el milliószámra a tölgyfákat, a levelek nedvességét szívják ki. Emiatt már nyár közepére bebarnulhatnak a levelek. A poloskák tevékenysége egyebek mellett gátolja a fák számára létszükségletet jelentő fotoszintézist, a károkozás előbb-utóbb a növény pusztulásához vezet.

A rovarok nem válogatósak, egyaránt meglepik a kocsányos és a kocsánytalan tölgyeket, sőt több kultúrnövény is a kedvenceik közé tartozik, például a szelídgesztenye fák. Nem csupán az erdőkben tűnnek fel, gyakran tömegével látni ilyen poloskákat épületek falán is. A tölgy-csipkéspoloska hajlamos elárasztani balkonajtókat, falakat, ablakmélyedéseket.

Hiába irtjuk ki az éppen a teraszunkon tartózkodó rovarokat, egy idő után újak érkeznek a helyükbe és a felmelegedett falra odaülnek. Ezek olyan nőstények, amelyek télre szeretnék elvermelni magukat.A már említett poloskatérkép alapján a rovarok az ország északi részén, így Vas, Győr-Moson-Sopron, Nógrád, és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében vannak jelen a legkisebb számban.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük