Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Egyre nagyobb bajban a magyar cégek: rekordokat döntenek a cégfelszámolások


Ugyan még csak három hónap adatait látjuk, de a 2023-ban indított felszámolási eljárások száma már most több mint a fele a teljes 2022-es évinek – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató statisztikájából. Decemberhez képest közel 5000-rel kevesebb cég volt márciusban az országban – ezzel szorosan összefügg, hogy harminc százalékkal kevesebb alakult, mint amennyi megszűnt ebben az időszakban. Fél éve tart ez a tendencia, és az elmúlt három hónapban a Magyarországon működő vállalkozások egy százaléka szűnt meg . írja a Hang.hu.

Képünk illusztráció Fotó: NAV

A megszűnések hetven százaléka végelszámolás volt, ami nem meglepő annak tükrében, hogy a tavalyi kataváltozásokat követően magas számban indultak el ilyen típusú eljárások. Márciusban a megindított eljárások száma mintegy 11 ezer volt, ami a cégek több mint 2 százalékát érintette. Ez az eljárás szám magas, jellemzően olyan esetekben volt magasabb az elmúlt öt évben, amikor valamilyen intézkedés eredménye tükröződött vissza (például moratórium eltörlése, kataváltozás). Az eljárásokat továbbra is a végrehajtási eljárások uralják, arányuk 60 százalékos.

A felszámolások száma márciusban egy lélektani határt lépett át azzal, hogy meghaladta a kétezres értéket. Ez négy-ötszöröse az elmúlt évek átlagos felszámolási eljárásainak, akár a covid előtti időszakot is figyelembe véve. Március már a hetedik olyan egymást követő hónap, amikor ezen eljárások száma az ezret is meghaladja. Az elmúlt időszak felszámolási eljárásai mögött több mint 80 százalékban a kényszertörlésből felszámolási eljárásba átterelt cégek álltak. Jellemzően kft-k, és háromnegyedük sem 2020-ban, sem 2021-ben nem adott le beszámolót. A kényszertörlési eljárásnak a jogszabályi rendelkezés értelmében alapja lehet a beszámolók hiánya miatti eljárásindítás.

Úgy tűnik, a „pandémia árvái” jelennek meg leginkább a felszámolási eljárásokban. Alföldi Csaba, az OPTEN céginformációs szakértője azt javasolja: akik új céggel kerülnek kapcsolatba, elsőként azt ellenőrizzék le, adtak-e le beszámolót az előző években – ha nem, akkor már komoly okunk van az óvatosságra.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük