Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Egyre nagyobb a béren kívüli juttatások jelentősége: ennyi magyar munkavállaló számíthatnak idén bónuszra


A törvényileg előírt utazási költségtérítés mellett a SZÉP-kártya a legnépszerűbb – derül ki a K&H nagyvállalati növekedési index eredményeiből. Az ilyenkor jellemző 13. havi bónuszt pedig a cégek több mint negyede tervezi fizetni munkavállalóinak.A cafeteria, vagyis a fizetést kiegészítő munkabérszerű kifizetések meghatározó részét képezik a cégek által biztosított dolgozói juttatásnak. Idén a cégek 74 százaléka beépít egy vagy akár több elemet is a bérezési gyakorlatába – derül ki a K&H nagyvállalati növekedési index most publikált negyedik negyedéves eredményéből.

A magyarországi, kétmilliárd forint feletti éves árbevétellel rendelkező cégek következő egy évre vonatkozó várakozásait és terveit jelző felmérésünk alapján a törvényileg előírt utazási költségtérítést a cégek 52 százaléka fogja idén biztosítani a munkavállalóknak. Az önkéntesen adható béren kívüli juttatások közül pedig továbbra is a SZÉP-kártya áll az élen – ezzel a cégek negyven százaléka tervez

 – mutatta be Rajna Gábor, a K&H vállalati divízió vezetője a legfrissebb kutatási eredményeket.

A nagyvállalati szektor cégei közül csupán hét százalék tervezi idén növelni dolgozói létszámát, azonban a csökkenő reálbér mellett a meglévő kollégák megtartása szempontjából is fontos lehet a különböző juttatási elemek alkalmazása – hangsúlyozta a vállalati szakértő.

Azok a vállalatok, akik beépítik a bérezésükbe valamelyik juttatási formát, átlagosan háromfajta lehetőséget biztosítanak a munkavállalóiknak, így a dolgozók több elemből is választhatnak. A béren kívüli juttatások összegén a cégek döntő része nem tervez változtatni, csupán kilenc százalékuk emelné annak értékét, átlagosan 13 százalékkal.

Tavaly év végén, illetve most januártól új elemek is bekerültek vagy emelkedtek a cafeteria rendszerben.

Az új elemek az alábbiak: tavaly december 1-jétől adómentesen adható üzleti ajándékként vagy csekély értékű ajándékként a közvetlenül a borászatból, palackozott kiszerelésben vásárolt, oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel vagy földrajzi jelzéssel ellátott borászati termék. Idéntől a minimálbér tíz százalékát meg nem haladó, úgynevezett csekély értékű ajándék évente legfeljebb három alkalommal nyújtható magánszemélynek egyes meghatározott juttatásként, vagyis 33,04 százalékos adóteherrel.

A legfontosabb változás azonban, hogy 2024. január 1-jétől a SZÉP-kártya nem használható hidegélelmiszer-vásárlásra.

Szintén nem használható a SZÉP-kártya béren kívüli juttatásként, azaz a 28 százalékos adóteherrel nyújtható éves keret a tavalyi 650 ezer forintról, visszaállt 450 ezer forintra – hívják fel a figyelmet a bank szakértői.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük