Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Egyre nagyobb a baj világszerte: luxuscikké válhat ez a két alapvető élelmiszer


A szomorú hír elsősorban azokat érinti, akik módfelett szeretnek nassolni a mindennapok során.

Fotó: 123rf

Hamarosan drasztikus mértékben megdrágulhat a csokoládé és a kakaó: e két alapvető élelmiszer a jövőben luxuscikké válhat – számol be róla a Napi.hu. A világ egyik legnagyobb kakaóexportőrének számító Nigériában a készpénzellátással van probléma, emiatt pedig nagyjából háromnegyedével csökkent az export. A globális piacon ez nem számít jelentős kiesésnek, de a helyzetet tetézi az ültetvényeket károsító száraz időjárás is.

Az árat közvetlenül befolyásolja a várható termés mennyisége és minősége. A kakaó rendkívül érzékeny az időjárás változására, ezért a termőterületeken akár egy-egy szélsőségesen száraz vagy forró időszak óriási pusztítást okoz. Ennek nagyrészt az elmaradott termesztési gyakorlat és a klímaváltozás az oka – írja a Napi.hu.

Európa ugyan fontos szereplője a világ kakaópiacának, de a kontinensünkön a növény nem termeszthető. Az EU dolgozza fel a világ kakaótermésének nagyjából egyharmadát, körülbelül egymillió tonnát, amelynek fele a holland üzemekbe kerül.

A kakaómasszából a feldolgozók kakaóvajat és kakaóport állítanak elő. Hollandia részesedése a globális kakaópor exportból 35 százalékát. A kakaóvaj és a kakaópor az édességek legfontosabb alapanyagai, amelyekkel elsősorban Hollandia és Franciaország látja el az európai, így a hazai feldolgozókat.

Magyarországon átlagosan évente 18 ezer tonna kakaót használnak fel. A kakaó felhasználásával készült termékek éves fejenkénti fogyasztásáról nincsenek pontos adatok. Becslések szerint a hazai fogyasztás enyhén elmarad az európai átlagtól – teszi hozzá a Napi.hu.

A kakaó ellátási láncolatában a leggyengébb láncszemet a termesztők jelentik – hivatkozik a portál Nemzetközi Kakaószövetség (Internatinal Cocoa Organization, ICCO) ágazati értékelésére.

A világ kakaó termőterülete 4-5 millió hektár, a termés 90 százaléka ugyanakkor 2-5 hektáros átlagos birtokméreten termesztett, jellemzően kisvállalkozások, családi gazdaságok birtokában van. Az ICCO jelentésében rámutat, hogy a termelők olyan nyomott áron tudják csak értékesíteni a kakaóbabot, hogy bevételük a szegénységi küszöb eléréséhez sem elegendő. Ez folyamatosan veszélyezteti a kakaótermesztést, mivel a fiatalabb generációk sorra felhagynak a gazdálkodással és inkább a nagyobb városokban vállalnak munkát.

A nemzetközi szervezet több programot is indított annak érdekében, hogy felzárkóztassák az átvételi árakat, ugyanakkor ezek eddig nem jártak eredménnyel.

A rossz jövedelmi helyzet hatással van a termesztésre is: a technológia elavult, így óriási veszélynek vannak kitéve az ültetvények. Ezek közül kiemelt kockázatot jelent a klímaváltozás.

A kakaó a csapadékos, de meleg éghajlaton terem, ám az egyenlítőtől északra és délre található ültetvényeken egy-egy szezonban egyre többször fordul elő szélsőséges szárazság, vagy kiugróan magas hőmérséklet.

Elkerülhetetlen az áremelkedés

A kakaó iránti kereslet évi 2-3 százalékkal emelkedik. A kakaó piacának van tehát jövője, ám ehhez elsődleges, hogy a termesztők jövedelmi helyzete javuljon, ellenkező esetben jelentősen csökken a termőterület, mivel nem lesz, aki elvégezze a munkálatokat.

A jövedelmi stabilitás mellett nélkülözhetetlen a termelési technológia fejlesztése, ám jelenleg az innováció szóba sem jöhet, pedig a hozam növelése a fejlett technológiával lehetséges a jelenlegi erdőirtások helyett.

Mindez érdemben befolyásolja a kakaó árát is a jövőben. Mindenképpen áremelkedés várható, ez akkor is bekövetkezik ha valamilyen módon sikerül a termelői árakat felemelni, de akkor is ha nem, és emiatt sokan feladják a kakaótermesztést.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük