Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Egyre nagyobb a baj az országban: súlyos betegség terjed, amely már 4 vármegyében jelen van


Már négy vármegyében tombol a madárinfluenza. A járvány Bács-Kiskun vármegyében kezdődött, majd gyorsan átterjedt Csongrád-Csanád, valamint Békés vármegyére is. Karácsony előtt pedig már egy Hajdú-Bihar vármegyei pulykaállományban is megjelent a súlyos betegség.

Ministry of Agricult. Intézkedések a fertőzött gazdaságokban. Leölés, ártalmatlanítás, fertőtlenítés. A fertőzött állományokat a hatóság haladéktalanul leöleti és a hullákat, takarmányt, trágyát ártalmatlaníttatja, a telepet fertőtlenítteti. A leölés módja kisebb állományok esetében T61 (embutramid, mebezonium jodid, tetrakain hidroklorid) injekció, nagyobb állományok esetében a gázzal történő lefojtás Agrosol 2000 Kft Konferencia, Visegrád.

Vajda Lajos, a Nébih Országos Járványvédelmi Központ vezetője szerint újabb esetek híján az előbbi három térségben már január második felében feloldhatják a járványügyi korlátozásokat, azonban Hajdú-Bihar új területnek számít, ott egész biztosan érvényben maradnak a korlátozások.

A járvánnyal érintett területre nem szabad élő baromfit bevinni, ugyanis a fertőzés gyorsan terjed a szárnyasok között. Kivinni sem szabad az állatokat a zárlat alá eső területről, kivéve, ha azonnal levágják őket.

A fertőzés által közvetlenül érintett telepeken egyébként kényszervágásokat rendeltek el – írja az Infostart.

A szakember kiemelte, a járvány nem veszélyes az emberekre. Bár a korábbi járványok alkalmával előfordult a vírustörzsek némelyikében úgynevezett humánpatogén faktor, azaz fennállt a lehetősége, hogy az embert is megfertőzzék. Ez azonban csak az ezredforduló utáni évekre volt jellemző. A 2010-es évek közepén megjelent H5N8, valamint a mostani, H5N1 vírus veszélytelen ilyen szempontból.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük