Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Egyre nagyobb a baj: megsérült az ukrán zaporizzsjai atomerőmű a harcok közben


Láthatóan többször is megsérült az orosz megszállás alá került zaporizzsjai atomerőmű, jelentette ki Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója.

Képünk illusztráció fotó: elemi.hu

A nemzetközi szervezet vezetője – aki küldöttség élén csütörtökön tett látogatást a nukleáris létesítményben – hangsúlyozta, hogy “ez tarthatatlan”. Hozzátette, hogy az atomerőműben tartózkodása alatt “kényelmetlenül közelről” hallatszott a harc zaj.

“Voltak pillanatok, úgy kétszer-háromszor, amikor nyilvánvaló volt, hogy nehézfegyverekkel, aknavetőkkel tüzelnek. Tényleg nagyon zavaró volt, mondhatom, mindannyiunk számára” – fogalmazott Grossi.

Megerősítette, hogy csapata továbbra is jelen lesz a zaporizzsjai atomerőműben. „A csapatom marad. És ami a legfontosabb, gondoskodunk a hosszú távú jelenlétről” – hangoztatta Grossi az MTI szerint.

A NAÜ-ellenőrök többsége – köztük Grossi – csütörtöki látogatása után elhagyta az atomerőművet. A szervezet öt szakértője maradt a létesítményben.

– Az oroszok “hazudnak, manipulálják és elferdítik a zaporizzsjai atomerőmű valós helyzetét, és csak a nekik kedvező információkat terjesztik a NAÜ-misszió látogatásáról”, közölte az ukrajnai atomerőműveket üzemeltető Enerhoatom vállalat pénteken.

Az orosz megszállók mindent megtesznek annak érdekében, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség missziója ne ismerkedhessen meg a zaporozsjei atomerőmű valós helyzetével, szögezte le a vállalat.

Szerintük az erőműben túlnyomó többségben csak az orosz propaganda-média képviselői lehettek jelen a NAÜ-küldöttség látogatásakor, az oroszok nem engedték be az ukrán és külföldi újságírókkal érkező buszokat. “Ezenkívül a megszállók hazudnak az atomerőmű infrastruktúráját ért ágyúzásokról, a keletkezett károkról, és előre láthatóan az ukrán fegyveres erőket hibáztatják mindezért” – figyelmeztetett az Enerhoatom.

– Az ukrán hadsereg csütörtökön a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szakértőinek érkezése ellenére folytatta a zaporizzsjai atomerőmű lövését és megkísérelte elfoglalni a létesítményt, közölte Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter. Az Egyesült Államokat és az Európai Uniót azzal vádolta meg, hogy bátorítják az ilyen “felelőtlen lépéseket”, és hogy “szándékosan elhallgatják az erőmű körül kialakult helyzetet”.

Sojgu szerint az ukrán fegyveres erők július közepe óta 29 alkalommal lőtték az erőművet, 120 tüzérségi lövedéket és 16 kamikaze drónt felhasználva.

“Nyilvánvaló hazugsággal” vádolta meg az ukrán vezetést, amely azt állítja, hogy az orosz hadsereg energetikai létesítmények fedezékéből ukrán állásokat lő.”Felelősséggel kijelentem, hogy az atomerőmű területén és a szomszédos területeken nincsenek nehézfegyvereink”- mondta Sojgu.

Az orosz és az ukrán fél hetek óta egymást vádolja a nukleáris létesítmény és az annak helyet ad Enerhodar város lövetésével.

– Az elmúlt napban négy polgári lakos vesztette életét és tíz sérült meg a régiót ért orosz tüzérségi támadásokban, közölte Pavlo Kirilenko Donyeck megyei kormányzó.

– Oleh Szinyehubov Harkiv megyei kormányzó szerint az orosz erők éjszaka Sz-300-as típusú rakéták csapásaival tönkretették a Lokomotiv nevű sportkomplexum épületét Harkivban. “Ez az sportaréna, ahol aranyhalaink, a szinkronúszás bajnokai edzettek. Különböző sportágak világsztárjai, olimpiai játékok győztesei léptek fel e falak között” – írta.

Kifejtette, hogy megsemmisült az uszoda, a modern bokszklub, amely ünnepélyesen csak ez év februárjában nyílt meg.

– Az ukrán vezérkar legfrissebb, pénteki összesítése alapján eddig 48 700 orosz katona halt meg Ukrajnában, az ukrán erők megsemmisítettek egyebek mellett 2009 harckocsit és 1126 tüzérségi fegyvert.

– Az ukrán hadsereg több mint háromszáz katonát veszített a déli frontszakaszon az elmúlt nap folyamán, Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője. A tábornok szerint az ukrán haderő “sikertelenül próbálja megvetni a lábát” egyes területeken Mikolajiv és Krivij Rih irányában.

Az orosz védelmi tárca szerint a háború kezdete óta az ukrán fegyveres erők 283 repülőgépet, 151 helikoptert, 1864 drónt, 372 légvédelmi rakétarendszert, 4711 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 823 rakétasorozatvetőt, 3364 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 5217 speciális katonai járművet veszítettek, írta az MTI.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük