Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Egyre nagyobb bajban a kisbenzinkutak: drámai helyzetjelentés érkezett


Frusztráltak az alkalmazottak, dühösek a vásárlók, ráadásul a visszaélések száma is emelkedik.

fotó: pixabay.com

Rekordmagasságú infláció, bezárt benzinkutak, több ezer magyar családi vállalkozás nyomorba döntése, egyre erősödő visszaéléshullám, trükközés – többek között ezekkel szembesültek a kis benzinkutak a Független Benzinkutak Szövetségének jelentése szerint, amelyben az üzemanyagár-sapka bevezetése óta kialakult helyzetüket értékelték – írja az index.hu.

Rekordmagas infláció, ellátási bizonytalanság, korlátozások

A Független Benzinkutak Szövetsége (FSZB) – megfogalmazásuk szerint – Keserű évfordulós gyászjelentést” készített a benzinkutak helyzetéről.  Kiadott közleményükben azt írták, hogy az elmúlt egy évben történt változásokat az üzemanyagár-sapka „születésnapja” alkalmából értékelték ki.

A szövetség mindenkit emlékeztetett, a kormány azt ígérte eredetileg, hogy az üzemanyagárstop három hónapig fog tartani, és emellett megfékezik az inflációt, ezzel ellentétben viszont rekordmagas inflációt, ellátási bizonytalanságot, korlátozásokat sikerült elérni.

Véleményük szerint a kormány döntései a benzinkutak bezárásához vezettek, ami több ezer magyar családi vállalkozást döntött nyomorba, az alkalmazottak frusztráltak, a vevők pedig dühösek. Hozzáteszik, hogy egyre erősödik a visszaéléshullám is, egyre gyakoribb a trükközés, a csalás, és egyre jobban elszabadul a bűnözés.

Gazdaságpolitika vagy háború?

Az infláció gyorsul, a nagykereskedelem és az import halott, a Mol egyeduralmi helyzetben van, miközben az ellátás alig cseppen. A propaganda szerint ennek a háború és a brüsszeli szankciók az oka, de hol voltak ezek még egy éve?”

– fogalmaztak a közleményben.

Az FSZB összehasonlította az üzemanyagár-sapka bevezetésekor és az egy évvel későbbi dollár-forint árfolyamot, illetve a Brent olaj hordónkénti és a gázolaj átlagos kiskereskedelmi eladási árát. Ebből kiderült, hogy az elmúlt egy év alatt 23 százalékos változást mutat az amerikai dollár árfolyama, míg a Brent olaj ára 13 százalékkal, a gázolaj átlagos kiskereskedelmi eladási ára pedig 56 százalékkal emelkedett.

2021.november 15. 2022.november 15.
1 USD: 320,62 1 USD: 393,17
Brent USD/barrel: 81,94 Brent USD/barrel: 92,73
Gázolaj átlagos kiskereskedelmi ELADÁSI ÁR: 496,00 Ft/l Gázolaj átlagos kiskereskedelmi ELADÁSI ÁR: 770,00 Ft/l

A szövetség szerint a hibás gazdaságpolitika gyenge forintot, a gyenge forint pedig inflációt eredményez.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Don`t copy text!
%d bloggers like this: