Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Egyre-másra létesülnek a hadiüzemek Magyarországon


Sőt, nemcsak itthon, de külföldön is terjeszkedik a magyar hadiipar. Íme egy összefoglaló arról, hol, milyen üzem létesül.

Nyitókép: MTI/Varga György

Egy hadiüzem már el is készült itthon, másik kettő építését pedig elkezdtük, ezenkívül három további gyáregység létesítése van tervben. Vannak résztulajdonok külföldön lévő gyárakban is – írta a novekedes.hu, amely összeszedte az ismert beruházásokat.

Emlékeztette, a korábbi két évtizedben folyamatosan elöregedő magyar haderő csak néhány fejlesztésen esett át (Atlas Mistral, JAS 39 Gripen), ebben hozott éles változást a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderő-fejlesztési program 2017-es elindulása. A világ biztonságpolitikai kihívásaira válaszul és a NATO elvárásainak megfelelve (a GDP 2 százalékát érjék el a védelmi kiadások a tagországokban), megindult a honvédség eszközállományának modernizálása, a haderő átstrukturálása, az állomány létszámának a növelése, és a rendszerváltozás óta szinte megszűnt magyar védelmi ipar feltámasztása.

Mivel a fegyverek, eszközök beszerszése rendkívül költséges, ezért inkább arról döntöttek, hogy a gyártó üzemeket, sőt esetleg a kapcsolódó kutatás fejlesztést is megpróbálják bizonyos esetekben Magyarországra hozni. Ezzel növelhetők az államháztartás bevételei, új munkahelyek jönnek létre, bővülhet a hazai export és a GDP.

A nagyívű program megvalósítása még javában zajlik. Bár van olyan üzem, amelyik már felépült, sőt termel, de némelyik még csak terv szintjén létezik.

HM Arzenál kézilőfegyvergyár – Kiskunfélegyháza

Az állami tulajdonú HM Arzenál Zrt. kiskunfélegyházi telephelyén megvalósuló kézilőfegyvergyár elkezdte betölteni a FÉG megszűnésével keletkező űrt (akkor gyakorlatilag megszűnt a magyar nagyüzemi fegyvergyártás). Napjainkra az összeszerelő részleg már teljes kapacitással termel és elindult az alkatrészgyártó egységek próbaüzeme is.

A gyárban jelenleg cseh licensz alapján, CZ-HU BREN 2 típusú gépkarabélyokat, CZ Scorpion EVO 3 géppisztolyokat és CZ P-09 maroklőfegyvereket szerelnek össze, illetve lassan megindul a teljes helyben való gyártásuk.

A gyár tevékenysége a tervek szerint nemsokára kiegészül a német Unique Alpine mesterlövészfegyverének, és gépkarabélyainak a gyártásával, illetve folynak partnerségi tárgyalások a belga FN Herstal fegyvergyárral is.

Airbus Helicopters – Gyula

2018 végén született megállapodás a helikopteralkatrész-gyár létesítéséről, melyben 30 százalék tulajdonrésze van a magyar államnak. Az építkezés tavaly indult el és várhatóan 2022-ben kezdődik meg benne a termelés. A gyár létrehozása valószínűleg összefüggésben áll a Honvédség által vásárolt Airbus H145M és H225M helikopterekkel.

Rheinmetall – Zalaegerszeg, Kaposvár, Nyírtelek

A német Rheinmetall AG fegyvergyártó és a magyar állam egy német-magyar vegyesvállalatot alapított, Rheinmetall Hungary néven. Zalaegerszegen hoznak létre gyártóüzemet, melynek alapkövét tavaly decemberben tették le.

Itt fog elkészülni a Rheinmetalltól vásárolt összesen 214 Lynx harcjárműből 172 darab.

Emellett egy, évente száz 4X4-es harcjármű gyártására alkalmas gyárat fognak létrehozni Kaposváron. A magyar haderőben újonnan rendszeresített, török licensz alapján gyártott (de német kommunikációs rendszerrel felszerelt) Gidrán MRAP-ok is itt készülnek majd. A gyártó ígérete szerint teljesen új, Zalaegerszegen fejlesztett járművek gyártóhelyéül is fog majd szolgálni az új telephely.

Épül egy Rheinmetall-érdekeltségű hadiüzem Nyírteleken is. A vegyesvállalat itt olyan csúcstechnológiás rádiólokátorokat fog gyártani, melyek a méltán híres izraeli vaskupola légvédelmi rendszer részét képezik, és nemrég kiderült, hogy hazánk is vásárol belőlük, hogy lecserélje a már igencsak elöregedett szovjet lokátorokat.

A Rheinmetall egyébként a következő években 600 millió eurós befektetést tervez hazánkban.

Részben határon túl

Hirtenberger aknavetőgyár – Wien-Neustadt, Várpalota

2019-es hír volt, hogy a magyar állam megvásárolt egy patinás aknavetőgyártó vállalatot, a Hirtenberger Defence System-et. A vállalat gyártási központja Ausztriában van, de vannak telephelyei Angliában és Új-Zélandon is. Nemsokára Magyarországon is létrehoznak, egy aknavetőgránátokat előállító gyáregységet Várpalotán.

HM-Arzenál, Hirtenberger – Várpalota

Az új fegyverekhez lőszer is kell, ezért épül egy nagykaliberű lőszer és robbanószergyártó üzem a HM Arzenál közreműködésével, szintén Várpalotán.

AERO Vodochody – Csehország

Itt nem az állam, hanem egy magyar magánember vásárolta be magát egy külföldi repülőgépgyárba: a korábbi cseh tulajdonostól az AERO Vodochody repülőgépgyártót birtokló holding részvényeinek a 100 százalékát, az itthon bejegyzett Aero Investment Partners Zrt. veszi meg. A cég többségi tulajdonosa (51 százalék) Tombor András, magyar üzletember. A nagy múltú repülőgépgyártó 2016 óta kisebb kihagyás után ismét a katonai programokra fókuszál.

Legfontosabb projektje az L-39NG szubszonikus sugárhajtóműves kiképző és könnyű támadó repülőgép. Eddig három megrendelésről biztosan lehet tudni: a Szenegáli légierő, továbbá egy portugál, illetve egy amerikai cég vásároltak összesen 26 darabot a gyártótól.