Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Egyre korábban halunk meg – Jelentősen csökkent a várható élettartam Magyarországon


A koronavírus-járvány következtében számos európai országban brutális mértékben visszaesett a várható élettartam, írja a Pénzcentrum egy friss kutatás alapján.

MTI/Mohai Balázs

A jelenség globális, sajnos a magyarországi adatok is elég rosszak.

Ilyen sokkal csökkent a várható élettartam Magyarországon

A koronavírus-járvány alatt globálisan esésnek indult a várható élettartam, állítja egy új tanulmány, ami a Nature Human Behavior című folyóiratban jelent meg. Úgy tűnik azonban, hogy a folyamat nem állt meg a pandémia végével.

2020 előtt pedig a várható élettartam az Oxfordi Egyetem Leverhulme Centre for Demographic Science és a Max Planck Demográfiai Kutatóintézet kutatócsoportja által vizsgált 29 ország mindegyikében évről évre (kisebb vagy nagyobb mértékű) javulást mutatott, jellemzően évi 1,5, 3,5 hónapos növekedéssel, írja a cikk.

2019 és 2020, aztán kisebb mértékben 2020 és 2021 között átlagosan több mint egyéves visszaesés következett be a várható átlagélettartamban globálisan.

Az Észak-Európai országok vészelték át legjobban az elmúlt időszakot, Norvégiában például nemhogy csökkent, hanem 1,7 hónappal nőtt is a várható átlagélettartam. Svédországban csak 0,1 hónapos volt volt a csökkenés, Finnországban 0,3 hónapos, Dániában pedig 0,4 hónapos.

A várható élettartam a vizsgált országok közül a legtöbbet Bulgáriában csökkent, ahol 43 hónappal, azaz 3,6 évvel lett rövidebb a várható élettartam, mint két évvel korábban. Szlovákiában 33,1 hónapos (2,7 év) volt a csökkenés, az Egyesült Államokban pedig 28,2 hónap (2,35 év), derül ki a cikkből.

Magyarország a hatodik helyen végzett a listán, nálunk 24,6 hónappal, azaz kicsivel több mint két évvel rövidült meg az emberek várható élettartama 2019-hez képest.

A magyar adatok régiós tekintetben is a rosszabbak közé tartoznak. Bár az említett Szlovákián kívül Lengyelországban is nagyobb ütemű volt az átlagéletkor csökkenése, a többi környező ország lakossága nem sínylette meg ennyire a pandémia éveit. Csehországban 21,9 hónapot (1,8 év), Horvátországban pedig 21 hónapot (1,75 év) vett el ez a nehéz időszak egy átlagos ember életéből. De Ausztria megúszta egy 7,6 hónapos (0,6 év) visszaeséssel, írja a cikk.

A magyar számok azért is aggasztóak, mert 2020 és 2021 között több országnak is sikerült megfordítania a negatív tendenciát, de nálunk ezalatt tovább romlott a helyzet.

A várható élettartam egy olyan mérőszám, amelyet a kutatók arra használnak, hogy összefoglalják egy ország adott évi halandósági mintázatát, írják.

A várható élettartam nem egy ma született csecsemő élettartamának előrejelzése, inkább arról van szó, hogy hány évig élhetne valaki, aki ma született, ha egész életét az adott év (vagy kutatásunk esetében 2021) halálozási rátái mellett élné le. A mostani adatok tehát gyakorlatilag egy pillanatfelvételt jelentenek hazánk és a világ állapotából, fogalmaz a cikk.

Az a kutatás szerint egyelőre még nehezen megjósolható, hogy milyen irányba fog változni a várható élettartam a következő években.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük