Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Egyre kevesebbet ér a magyarok fizetése: még hosszú évekig a legrosszabbul keresők között lesznek


A munkabérek vásárlóértéke közel kilenc hónapja csökken Magyarországon, egyre kevesebbet ér tehát a magyarok fizetése. A magyar átlagbéreknél már csak a bolgároké alacsonyabb uniós szinten.

Címlapkép: Getty Images

Napvilágot láttak a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb, májusi fizetésekre vonatkozó adatai. A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 567 800, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 391 500 forint volt 2023 májusában. Eközben a reálbér, vagyis a fizetések vásárlóértéke immár zsinórban kilenc hónapja csökken – írja az Index.

Muszáj lesz emelni a fizetéseket

A kormány augusztustól az infláció csökkenésére, így ezzel egy időben reálbér-növekedésre számít. A bruttó átlagbér emelkedése májusban sem érte el az infláció ütemét, de hónapról hónapra egyre jobban megközelíti azt. Az őszi hónapokra a bruttó bérek éves növekedése már meghaladhatja az infláció éves mértékét, így őszre már reálbér-emelkedést mutathat ki a KSH – vetítette előre Árokszállási Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője az Indexnek.Éves szinten reálbércsökkenést realizálhatunk majd – osztotta meg a lappal Trippon Mariann. A CIB Bank vezető elemzője úgy látja: a recesszió ellenére a munkaerőpiac feszessége érdemben nem enyhül, a munkanélküliségi ráta májusban is 4 százalék alatt állt. A munkaerőhiányos környezetben a vállalatok igyekeznek munkaerő-állományukat egyben tartani, amihez elengedhetetlen a bérek korrekciója – vázolta az Indexnek a szakértő. A bank elemzője szerint a többi között ennek köszönhetően gyorsult a bérek növekedési üteme májusban.

A fogyasztás mindent megmutat

Az év első 5 hónapjában – a fegyverpénz hatásával korrigálva – 16,4 százalékkal haladták meg az átlagkeresetek az egy évvel korábbi szintet. A bérek azonban így sem tudtak lépést tartani az inflációval, a teljes nemzetgazdaságban még májusban is 3 százalékkal mérséklődtek a reálkeresetek, az év első 5 hónapjában pedig 8 százalékkal csökkent az átlagkereset vásárlóereje, és ez pontosan visszatükröződik a fogyasztásban – mutatott rá Trippon Mariann.

Az Equilor elemzője szerint végeredményben a 3 százalékos jegybanki cél környékére kellene csökkennie az inflációnak. Ezzel párhuzamosan pedig a bérek emelkedésének is lassulnia kell, hiszen a jelenlegi 16-18 százalékos bérnövekedési ütemet a 3 százalékos cél körüli infláció mellett egy nagyon gyors növekedést felmutató gazdaságban sem lehet tartani, miközben idén örülünk, ha a gazdasági teljesítmény összességében nem lesz mínuszos – fogalmazott.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük