Közzétette - Kategória - Egészség- és életmód tippek - Házi praktikák

Egyre kevesebb értelme van otthon antigéntesztet végezni, csak a PCR mutatja ki biztosan az új variánst


A hagyományos PCR-teszt nagy pontossággal mutatja ki az omikron BA.2-es alvariánsát is – hívja fel a figyelmet a Neumann Labs diagnosztikai laboratórium annak kapcsán, hogy az antigéntesztek előtt láthatatlan maradhat ez a fajta vírus.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) múlt héten jelentette be, hogy Magyarországon is megjelent az omikron új, fertőzőbb variánsa, amely a BA.2-es elnevezést kapta. Az NNK vizsgálatait megerősítve a Neumann Labs azóta további hat esetben azonosította itthon az új omikront. A magyar laboratórium véleménye szerint pontatlan „lopakodó omikronnak” nevezni az új alvariánst, hiszen az „csak” az antigéntesztek, és néhány esetben az eredeti omikronra (BA.1) fejlesztett variánsteszt nem tudja detektálni.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha a gyógyszertárban megvásárolható, önmintavétellel otthon is használható antigénteszt negatív eredményt mutat, attól még fennállhat a fertőzés. A Neumann Labs közleményében hangsúlyozza: a hagyományos PCR-tesztek hibátlanul ki tudják mutatni az összes eddig ismert variánst.

A BA.2 néven ismert alvariáns dán tapasztalatok szerint 1,5-szer fertőzőbb, mint az „eredeti” omikron, ugyanakkor az eddigi ismeretek alapján nem okoz súlyosabb megbetegedést.

„A PCR-tesztek esetében mindössze arról van szó, hogy ha eddig meg akartuk állapítani, hogy delta vagy omikron fertőzést észleltünk-e, bevetettünk egy konkrét variánsazonosítót, hogy melyik variánsról is van szó. Az a módszer, amivel a BA.1-es omikront megkülönböztettük a deltától, nem működik hibátlanul a BA.2 esetében” – idézi a Neumann Labs közleménye Nyíri Miklós ügyvezetőt, aki szerint az omikron új alvariánsa nem „lopakodik”, csak „bújócskázik”, inkább kevesebb, mint több sikerrel.

/hvg.hu/