Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Egyre kevesebb az ATM és kicsi a limit: ma már szinte senki nem tudja felvenni teljes fizetését ingyenesen


A bankfiókok és az automaták száma is csökkent Magyarországon az elmúlt években, miközben ráadásul kevés pénzt lehet ingyen felvenni, hiszen a 150 ezer forint elenyésző az átlagbérhez képest – írja a Napi.hu. Január óta folyamatosan csökken a forgalomban lévő készpénz mennyisége itthon. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) legutóbbi adataiból például az derült ki, hogy júliusban 19,6 milliárd forinttal kevesebb készpénz volt forgalomban Magyarországon, mint az előző hónapban, de még így is több mint 8 ezer milliárd forintról van szó. A készpénzállomány és -használat csökkentése minden gazdasági szereplő érdeke, éves szinten ugyanis 450 milliárd forint úszik el a költségvetésből emiatt.

Képünk illusztráció

A 2008-2009-es gazdasági válságig szinte folyamatosan emelkedett a bankfiókok száma itthon és az Európai Unióban is, azóta azonban csökkenés tapasztalható a számokban, melyet a pénzintézetek a hatékonyabb és nyereségesebb működéssel magyaráznak. A fiókbezárások azonban megnehezítik a fogyasztók számára a pénzügyi szolgálatások elérését és felmerül az a kérdés is, hogy a digitális csatornák képesek-e helyettesíteni a fizikai telephelyeket a fiókkal már nem rendelkező régiókban.

A válság előtt 1 729 bankfiók nélküli település volt, ez 2015-re 1 889-re bővült, 2020 végén pedig már közel 2,5 ezer ilyen település volt az országban, az érintett lakosok száma is 950 ezerről 2 millióra emelkedett. Nekik átlagosan 8,3 kilométert kell utazniuk a személyes banki ügyintézéséhez. Elsősorban a községek kerültek nehéz helyzetbe, a legtöbb városban legalább egy bankautomata üzemel.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) összehasonlításában nem állunk túl jól, adataik szerint százezer felnőtt lakosra 56,8 ATM jut itthon, ami 7 százalékos csökkenést jelent 2017-hez képest. Érdekes azonban, hogy a 2008-as adathoz képest 5 százalékos emelkedést mutatnak az adatok, ebben a tendenciában egyébként nagy szerepet játszhatott a digitalizáció erősödése is. Csak összehasonlításként, Horvátországban például több mint kétszer annyi bankautomata jut 100 ezer lakosra.

Január óta pedig a jegybank is előírja, hogy a kártyák darabszámától függően a bankok

  • a fővárosi kerületekben átlagosan legalább 2,5-12,
  • a vármegyeszékhelyeken 2,5-15,
  • a kisebb településeken pedig 3,5-60 automatát működtessenek.

Lassan 10 éve, 2014 februárjában vezették be a két alkalommal, maximum 150 ezer forintig ingyenes készpénzfelvételt a hazai ATM-eknél. A jogszabály bevezetésének célja az volt, hogy minél többen legalább a fizetésüket fel tudják venni ingyen a bankból. Igen, a nettó átlagkereset akkor még kicsit több mint 150 ezer forint volt, azóta azonban ez az összeg több mint duplájára emelkedett. A limit azonban azóta is változatlan, így ma már szinte senki nem tudja felvenni teljes fizetését ingyenesen.

 


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük